Инвестициионните потоци към и от Китай Увеличаване Инвестициионните потоци към

...
Инвестициионните потоци към и от Китай Увеличаване Инвестициионните потоци към
Коментари Харесай

Китай използва новия път на коприната за прикритие на увеличено военно присъствие

Инвестициионните потоци към и от Китай

Увеличаване

Инвестициионните потоци към и от Китай

Преглед на оригинала Смаляване

Китайската търговия със света

Увеличаване

Китайската търговия със света

Преглед на оригинала Смаляване
Китай отбелязва с голям боен церемониал в столицата 70-годишнината от началото на комунистическото ръководство. Президентът Си Цзинпин разяснява от формалната естрада, че " никоя мощ не може да раздруса " страната. Но думите му будят безпокойствие у мнозина.

Миналата седмица отчет на японското министерство на защитата предизвести, че Пекин може да употребява огромния си инфраструктурен план, наименуван " Новият път на коприната ", с цел да усили наличието на своята войска в региона на Индийския и Тихия океан. Това е ход, който има капацитета да заплаши районната сигурност, написа Bloomberg.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Днес министърът на защитата на Япония Таро Коно съобщи, че държавното управление чака от Китай по-голяма бистрота на военния бюджет и отбранителната политика. Той означи, че за последните 10 години разноските единствено по несекретните пера на китайския бюджет за защита набъбнаха 2.5 пъти, което надвишава над 4 пъти отбранителните разноски на Япония. " От Китай се изисква по-голяма бистрота на военния му бюджет с отчитане на секретните пера, а също по този начин по отношение на отбранителната политика - това би трябвало да повтаря освен Япония, а и цялата интернационална общественост ", съобщи Коно.

Опити за смяна на статуквото

Япония и Китай – двете най-големи стопански системи в Азия, от дълго време са противници за икономическо и стратегическо въздействие. " Пекин се ангажира с едностранни и насилствени опити да промени статуквото въз основата на своите лични изказвания, които не са съвместими със съществуващия интернационален ред. Възможно е построяването на инфраструктура съгласно самодейността да задълбочи активността на китайската войска в Индийския океан, Тихия океан и другаде ", показва японският отчет. Притесненията на Токио по отношение на един от основните планове на президента Си Цзинпин идват на фона на изразените опасения на Съединени американски щати, че по силата на " Новия път на коприната " се строят пристанища в непознати страни, които могат да имат двойна приложимост, в това число военна.

От 2013 година насам над 130 страни са подписали покупко-продажби или са изразили интерес към планове, свързани с " Новия път на коприната ", който цели да подтиква търговията. По калкулации на Световната банка жп линии, пътища, пристанища и други на обща стойност 575 милиарда $ са построени или се построяват. Критиците считат, че тези планове са " капан ", оставящи страните със отговорности, които не могат да върнат.

Стратегически упоритости

Пекин не крие стратегическите си упоритости и ги показва с церемониал във връзка 70-годишнината, в който участваха 15 хиляди военнослужещи, 580 военни машини и 160 самолета. Беше показана и най-новата военна технология – танкове, хеликоптери и балистични ракети.

По мотив събитието медийната цензура беше затегната още повече, като на публицистите беше даден лист с разрешени за лъчение стратегии, а в интернет се изтриваше всеки сериозен коментар към комунистическата партия. Тържествата обаче бяха засенчени от продължаващите огромни митинги в Хонконг, където още веднъж се стигна до конфликти. Част от протестиращите приканиха Китайската комунистическа партия " да върне властта на народа ". Постиженията на китайската стопанска система

Китайската стопанска система е направило голямо развиване през последните 40 години, след идването на власт на Дън Сяопин. Специалистите настояват, че нито една страна в историята не е направила подобен стопански скок за толкоз малко време (виж графиките). Въпреки огромните триумфи страната остава разрастваща се, като по индикатора Брутният вътрешен продукт на човек от популацията е надалеч обратно от развитите страни, в това число след България и преживелия война Ирак.

- През 2010 година изпреварва Япония и става втората по величина стопанска система в света. През предходната година Брутният вътрешен продукт на страната е бил 13.6 трлн. $, съгласно данните на Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

- Държи 11% от търговията със артикули в света и 6% от световните финансови услуги.

- 111 компании влизат в Global Fortune 500, само че единствено 20% от приходите на тези компании идват от чужбина.

- Втори в света по непознати вложения в страната и по задгранични вложения на китайски компании.

- Втори в света по вложения за научно-развойна активност, само че внасят шест пъти повече артикули с интелектуална благосъстоятелност, в сравнение с изнасят.

- 802 млн. интернет потребителите, само че има съществени рестрикции за достъп до информация от чужбина.

- 45% от световните вложения във ВЕИ, само че основава 28% от въглеродните излъчвания в света.

- Вторият по величина бокс офис в света, само че изнася прекомерно малко лична продукция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР