Инвеститорите ще се насочат към офис площитеСредният наем за магазин

...
Инвеститорите ще се насочат към офис площитеСредният наем за магазин
Коментари Харесай

50 евро/кв. м. за магазин в центъра на София

Инвеститорите ще се насочат към офис площите


Средният наем за магазин с повърхност сред 100 и 200 квадратни метра на добра локация в центъра на София е 50 евро/кв. м., съгласно данни на Cushman & Wakefield Forton за първото тримесечие на годината. В комерсиалните центрове наемите се движат към 32 евро/кв. м. Реалната запълняемост в добре представящите се обекти е съвсем 100%. За разлика от столицата, в другите огромни градове в страната, предлагането на търговски площи се усилва.

Предстои да бъдат отворени два нови мола във Варна и Пловдив. И в двата града към този момент има по два работещи търговски центъра и откриването на трети ще бъде предизвикателство, разясняват от компанията. От Cushman & Wakefield Forton чакат през 2018 година фокусът на вложителите да се измества към офис площите. Това обаче ще отвори порти за разширение на разнообразни групи наематели, като банкови клонове, фитнес зали, кафетерии, съвременни форми на магазини за книги и места за културни срещи и събития.

Пазарът на наеми през първите месеци на годината остава относително деен. Благодарение на позитивната икономическа вероятност в страната, доста търговци смятат сегашния миг за подобаващ за разширение на комерсиалните си обекти. София и огромните градове останаха във фокуса на водещите компании в бранша на бързооборотните артикули, вериги спортни артикули, фешън марки в ниския и междинния ценови клас и продуктите за здраве и хубост. Интересът на наемателите кореспондира с упоритостта на наемодателите да подобрят позиционирането си на пазара.

“Пазарът на търговски парцели няма по какъв начин да доближи размера от миналата година поради лимитираното предложение на първокласни активи. Не виждаме интерес от страна на нови вложители, по тази причина чакаме доходността по покупко-продажбите да се резервира към 7% с наклонност гладко да понижава през идващите месеци ”, разясняват от компанията. В по-дългосрочен проект тази наклонност надали ще се резервира поради покачването на лихвите и повишаването на финансовия запас.

След като станахме очевидци на рекорден размер капиталови покупко-продажби с търговски площи през 2017 година, пазарът сега е зависещ напълно на желанието на новите притежатели за затвърждаване на пазарните им позиции. Растящите приходи в страната са следвани от повишаване на потреблението, което е основно за развиването на пазара на търговски площи.

В Стара Загора


Нарастват продажбите на гаражи


Цените се покачиха с 10% от началото на годината

 Нараства търсенето на гаражи в Стара Загора поради лимитираните места за паркиране. Нараства търсенето на гаражи в Стара Загора поради лимитираните места за паркиране.
Нараства ползата към покупката на гаражи в Стара Загора, като причина за това е дефицитът на паркоместа в по-заселените градски региони. През последните 4 години имотният пазар в Стара Загора и района се развива динамично, разясниха брокери на парцели. От началото на годината цените на жилищните парцели са нарастнали с към 10%.

Очакванията на брокери на парцели са цените да продължат да нарастват гладко отново в тези граници. Като аргументите за това са лимитирано от новото строителство и повишението на приходите на купувачите.

В Стара Загора и региона най-често хора на възраст сред 25 и 40 години купуват лично жилище за персонално прилагане, а тези над 40-годишна възраст го вършат за дълготрайна инвестиция. Градът е измежду първенците по привличане на средства за възстановяване на градската среда. На територията на общината има над 75 санирани здания, пречиствателна станция и районно хранилище за боклуци.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР