Инвестирането в приложни изследвания, към които проявяват интерес компаниите, които

...
Инвестирането в приложни изследвания, към които проявяват интерес компаниите, които
Коментари Харесай

Президентът: Инвестициите в приложни изследвания могат да създадат качествено нова икономическа и социална среда в България

Инвестирането в приложни проучвания, към които демонстрират интерес фирмите, които са международни водачи в осведомителните технологии, електрониката, био- и нанотехнологиите, могат да основат качествено нова икономическа и обществена среда в България. Това съобщи президентът Румен Радев на среща през днешния ден на „ Дондуков “ 2 с проф. доктор Теньо Попминчев, който съгласно класацията на списание Science News е измежду 10-те най-перспективни млади учени в света.

Проф. Попминчев е основател на първия настолен рентгенов лазер с кохерентно излъчване и автосекундна дълготрайност на импулса и управлява лаборатории в Съединени американски щати и Европа, в които се организират проучвания, спонсорирани от държавни институции, Европейска комисия и частни компании, имащи приложение в медицината, електрониката и защитата. Българският академик има упоритостта да употребява своя опит за построяването на проучвателен център в България с поддръжката на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Под патронажа на президента Румен Радев в София ще се организира конференция с присъединяване на водещи български и интернационалните учени в приложните проучвания в региона на физиката, биотехнологиите, електрониката и високите технологии, на която да бъдат показани съответни планове за построяването на проучвателен центрове, както и задграничния опит за сливане на напъните на просветителните институции, научните среди и бизнеса. „ България има научната експертиза и обичаи в областта на образованието, и с поддръжката на държавните институции и бизнеса може да се утвърди като интернационален проучвателен център, което ще върне неведнъж направените първични инвестиции, уточни на срещата Румен Радев.

Държавният глава още веднъж акцентира, че повече средства от европейските фондове, които страната ни усвоява, би трябвало да бъдат отделяни за развиването на човешкия капитал посредством вложения в обучение, просвета и проучвания и в основаването на условия за младите учени, с цел да може страната ни да изнася резултатите от научни проучвания с висока добавена стойност, а не личните си учени.

„ Ако една страна не влага във високи технологии и в основаването на интелектуална благосъстоятелност, тя не може да просперира “, акцентира проф. Попминчев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР