Интригуващи сценарии като за екшън филми пишат през изминалата седмица

...
Интригуващи сценарии като за екшън филми пишат през изминалата седмица
Коментари Харесай

Сръбски таблоиди: Снайпер чакал Вучич в България

Интригуващи сюжети като за екшън филми пишат през миналата седмица сръбските медии, като основно настоящо лице е президентът Александър Вучич.

Преди седмици сръбският вътрешен министър Александър Вулин съобщи, че незаконна формация приготвя атентат против Вучич, като посочи, че сведенията са постъпили от страна членка на Европейски Съюз посредством Европол. Премиерът на страната Ана Бърнабич добави картината, казвайки, че покушението е било планувано за февруари, а сигналът е получен на 14 януари, предава NOVA.

Мотивът за готвения атентат бил сполучливото разтрошаване на огромен наркокартел от сръбските управляващи.

Престъпната група, целяща ликвидирането на сръбския президент, е ръководена от черногорския жител Радое Звицер, един от водачите на клан, който се занимава с трафик на опиати, както и с организирането и поръчката на убийства, осъществени на територията на Сърбия, Черна гора и в други страни, посочи Вулин.

Още предходната година Черна гора издаде интернационална заповед за арест на Радое Звицер поради подозрения, че в организация с още двама души той е направил грубо ликвидиране. Според информации на сръбски медии обаче Звицер е в Южна Америка или в Косово, а предходната седмица Бърнабич сподели, че основните обвинени за планувания атентат са отвън обсега на службите за сигурност на страната.

Сръбският вътрешен министър разгласи също по този начин, че Звицер не работи самичък по покушението, а има " политически началник ", който е " част от структурите на властта на някоя от околните ни страни " и " към този момент десетилетия управлява хора, сходни на Радое Звицер ". Лидерът на сръбските радикали Воислав Шешел нарeди до Звицер черногорския президент Мило Джуканович.

Сръбски медии създадоха тематиката и базирайки се на свои източници, разгласиха детайлности за организирането на атентата.

На първа страница през днешния ден таблоидът " Ало " написа в заглавие, че " Снайпер чакал в България ". Според изданието няколко снайпера са били готови и изпратени скрито от Словакия в Нидерландия, Сърбия и България. Самото ликвидиране е трябвало да се извърши от експерт от Чечения.

Друг таблоид - " Република ", писа по-рано, че снайпер, с който трябвало да бъде лишен животът на Вучич, е следвало да бъде доставен от Чехия. Звицер е провел законна покупка на оръжието в Прага, а разглобеният снайпер трябвало да стигне до България и по-късно да бъде импортиран в Сърбия през граничния пункт " Градина ". В " Република " България се загатва също и като една от вероятните страни, от които е пристигнала информация за подготвяния атентат, наред с Франция, Италия и Словения.

Планът предвиждал стрелецът да влезе в Сърбия от Унгария, а откакто извърши задачата - да избяга през Босна или Косово. Според други източници, представени от " Вечерне новости ", наетите снайперисти били двама, като единият дошъл от Босна и Херцеговина.

Атентатът трябвало да се реализира по време на някое публично събитие, където участват доста хора, като да вземем за пример откриването на цех.

Не за първи път в публичното пространство се появяват информации за плануван атентат против Вучич. Досега обаче никой не е бил упрекнат или наказан, че приготвя убийството на сръбския президент.

Един от емблематичните случаи е от 2016 година Тогава, до момента в който Вучич е министър председател на Сърбия, е намерено оръжие и боеприпаси в гората в Яинци, наоколо до фамилното му жилище. Няколко дни по-късно полицията в Нови Београд открива откраднат автомобил " Рено меган ", препълнен с оръжие. Тогавашният министър на вътрешните работи Небойша Стефанович разяснява, че оръжието се намира на " идеалното място за нападателя ". В последна сметка казусът остава без правосъдни последствия.

В началото на 2021 година се появиха информации за подготвян атентат против Вучич на церемонията по откриването на паметника на Стефан Неманя в края на януари. Ана Бърначич разяснява по-късно, че убийството е било подготвяно дълго и в елементи, основани били паралелни структури в полицията.

Няколко дни по-късно обществеността е осведомена за нов плануван атентат. Властите оповестиха, че незаконната група на Велко Беливук е подготвяла нахлуване против президента на 5 или 6 февруари с камион на кръгово придвижване, като транспортното средство трябвало да бъде снабдено с противотанкова картечница. Престъпната група е задържана на 4 февруари, написа " Болкан индайт ". Междувременно Шешел неколкократно предизвестява Вучич да се пази от отрова.

В този подтекст новият анонс за опасност за живота на сръбския президент бе общопризнат от опозицията като следващия фойерверк на фона на задаващите се парламентарни и президентски избори.

Адвокат Виктор Гостиляц, представен от в. " Данас ", споделя, че казусът е в това, че информациите за атентати против президента на Сърбия са станали ежедневие и малко на брой им имат вяра. По думите му, в случай че не бъдат задържани нарушителите, които се свързват с покушението, е ясно, че всичко е " избирателен трик ".

Всъщност всичко това би трябвало да стане ясно едвам след ефикасни дейности по арестуването и наказателното гонене на обвинените, споделя Гостиляц.

Подобно е мнението и на журналиста Недим Сейдинович, който споделя пред " Данас ", че задачата на тази най-нова акция за образуване на атентати е ясна на голям брой сърби и показва удивление, че пиарите на управляващите не са измислили нещо по-добро преди изборите.

В публикацията си в " Болкан инсайт " Миленко Васович пояснява новия сигнал за атентат против Вучич като следващ опит да се отклони публичното внимание от значимите за сърбите въпроси като това по какъв начин се харчат държавни пари или по какъв начин управляващите се оправят с корупцията, престъпността, със скока на цените и по какъв начин работят за повишение на стандарта на живот на сърбите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР