Интрига се заформя около балотажа за София. Това показва последното

...
Интрига се заформя около балотажа за София. Това показва последното
Коментари Харесай

Джамбазки и Манолова на кантар за балотажа

Интрига се заформя към балотажа за София. Това демонстрира последното изследване на „ Барометър България “, извършено в 17-23.10.2019 година Кандидатът на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки догонва по резултат Мая Манолова. На първи тур Мая Манолова и Ангел Джамбазки биха получили надлежно 20,7% и 19,4%, демонстрира изследването, което е извършено със лични средства посредством телефонно изявление.

Фаворит на столицата остава досегашният кмет Йорданка Фандъкова, която на първи тур събира поддръжка от 30,2%.

Кандидатът на „ Демократична България - обединяване “ Борислав Игнатов събира поддръжка от 5,3%, а Борис Бонев от гражданско съдружие „ Спаси София “ – 3,4%. За други претенденти, събиращи под % електорална поддръжка, биха дали своят вот 4,2% от интервюираните поданици на София. Впечатляващ брой столичани на въпрос за кого биха дали своят вот дават отговор, че още не се решили кой претендент ще поддържат – 16,9%. Техният избор ще бъде решителен за финалния резултат на първия тур на изборите за кмет на Столична община.

„ Барометър България “ направи сондаж и за настройките на гласоподавателите кой претендент биха подкрепили на балотажа, в случай че се явят Йорданка Фандъкова и Мая Манолова или Йорданка Фандъкова и Ангел Джамбазки. При първия вид 40,1% показват, че биха дали своят вот за Фандъкова, 25,1% за Манолова, а 34,8% не биха дали своят вот.

 „ Барометър България “

„ Барометър България “

Явно сегашният кмет би съумял да притегли повече поддръжка измежду симпатизантите на другите кандидати, които не доближават до балотаж, до момента в който Мая Манолова явно не би била фигурата, която уголемява поддръжката при подобен сюжет. При втория вид се следи противоположното. Ако до втори тур на изборите за кмет на столицата доближат Фандъкова и Джамбазки, резултатът би изглеждал по този начин: 38,8% за Йорданка Фандъкова, 34,8% за Ангел Джамбазки, 26,4% не биха дали своят вот.

 „ Барометър България “

„ Барометър България “

И при двата разновидността очевидно София ще избере досегашния си кмет, само че може да се означи, че кандидатурата на Джамбазки събира необятна поддръжка от симпатизанти на другите претенденти, което може би се изяснява с известността му като един от най-активните евродепутати.

Проучването е извършено сред измежду 2456 български жители над 18 години от общините: София, Пловдив, Бургас, Русе, Добрич, Стара Загора и Петрич. От „ Барометър България “ са задали следните въпроси:

1. За кой претендент за кмет ще гласувате на изборите на 27 октомври?

2. Ако има балотаж, кой претендент ще подкрепите на втория тур на изборите за кмет?

Пловдив с ясно изразена двойка кандидати за кмет

На въпрос към пловдивчани за кой претендент ще гласоподават на идните кметски избори 21% показват Здравко Димитров от ГЕРБ, а 20% Славчо Атанасов от НФСБ-ВМРО. Следващ по желание измежду жителите на Пловдив е претендентът на Българска социалистическа партия Николай Радев с 9,3% поддръжка. Дани Каназирева от „ Съюз за Пловдив “ би получила 8,1%. Георги Колев от Земеделски съюз „ Александър Стамболийски “ получава поддръжка на 2,6% от респондентите, а претендентът на Движение за права и свободи Милен Иванов 2,4. По малко над 1% биха получили Николай Бухалов от „ Кауза Пловдив “ и Атанас Костов от „ Демократична България – обединяване “.

 „ Барометър България “

„ Барометър България “

С по този начин регистрираните данни за Пловдив е ясно, че с изключение на за първото място, оспорвано ще бъде съревнованието и за третото в кметската конкуренция. Минимална е разликата в поддръжката за регионалния шеф и за депутата на патриотите, само че отчетливото им обособяване (с над 10% подкрепа) от третия и четвъртия приказва, че точно Димитров и Атанасов ще са участниците на балотажа за кмет на Пловдив.

На подложен въпрос от „ Барометър България “ към участниците в изследването от Пловдив кого биха подкрепили, в случай че до втори тур на изборите за кмет доближат Здравко Димитров и Славчо Атанасов, то претендентът на ГЕРБ би получил поддръжка на 27,9% от пловдивчани, Атанасов на 35%, а 37,1% показват, че не биха дали своят вот.

Бургас с кмет от раз

Както и в предното проучване на „ Барометър България “ в Бургас, данните от анкетата сочат, че морската община ще избере кмет още на първи тур. Сегашният градоначалник от ГЕРБ Димитър Николов затвърждава позицията си на водач в кметската конкуренция, като 76,1% от бургазлии декларират, че ще го поддържат още на първи тур на изборите. На доста огромна отдалеченост след него е претендентът на Българска социалистическа партия Николай Тишев, който получава поддръжка от близо 7%, а трети е Бойко Миразчийски, претендент на НФСБ с съвсем 4%.

Така регистрираните данни демонстрират, че най-вероятно изборите в Бургас ще приключат още на първия тур с преизбирането на Димитър Николов за кмет.

Оспорвана борба в Русе

Русе е друга община, за която е несъмнено, че ще има балотаж, само че социолозите даже не се наемат да кажат кои двама претенденти ще застанат един против различен.

На въпрос за кой претендент за кмет на Русе бихте дали своят вот на първи тур на изборите 25,7% показват Галин Григоров, 23% - Диана Иванова, 21,1% - Пенчо Милков. 5,4% биха подкрепили Елеонора Николова от локална коалиция „ Съюз на демократичните сили, ДБГ, ССД, Разузнавателна служба на ФРГ и Движение 21 “, за други претенденти биха дали своят вот 10,8% от интервюираните, а 14,1% към момента не са решили.

Така направената поръчка на жителите на Русе за гласоподаване на кметските избори приказва, че градът ще избере кмет на втори тур, като най-вероятните участници в балотажа са Галин Григоров и Диана Иванова.

Стара Загора преизбира кмета си на първи тур

В община Стара Загора поръчката за поддръжка на претендентите за кмет наподобява по този начин: За сегашния градоначалник, издигат от ГЕРБ за нов мандат, Живко Тодоров биха дали своят вот 55,3 % от интервюираните. Подкрепа за претендента на Българска социалистическа партия Иван Върляков декларират 15%, а за този на Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване Антон Андонов – 8,1%. По 2,2% поддръжка получават Магдалена Овчарова („ Демократична България – обединение), Гергана Микова (НФСБ) и Янко Янков (Алтернатива на гражданите). За други претенденти – 4,4%, а още не са решили 10,6%

Според поръчката, дадена от жителите на Стара Загора с изборни права, взели участие в анкетата на „ Барометър България “, най-вероятно кметът на общината ще бъде определен още на първи тур на локалните избори – Живко Тодоров от ГЕРБ с 55,3% поддръжка.

Интригата в Добрич - трима претенденти са с равни шансове за балотаж

В община Добрич изборите ще приключат на втори тур, като сигурен участник в него е претендентът на ГЕРБ (СДС) Надежда Петкова. Интригата е кой ще бъде неин конкурент, защото трима от претендентите за кмет са с близки стойности на електорална поддръжка.

„ Барометър България “ попита добричлии за кой претендент за кмет биха дали своят вот на първи тур на изборите. 31% показват Надежда Петкова (ГЕРБ-СДС), 18,1% избират Детелина Симеонова (ВМРО), Йордан Йорданов от локална коалиция ДБГ (ДБГ, Национална движение „Симеон Втори", ССД, ГН) биха подкрепили 17,6% от интервюираните, а за претендента на Българска социалистическа партия Георги Петков биха дали своят вот 16,7%. Заявка да гласоподават за претендента на НФСБ (АБВ, ЗС Ал. Стамболийски, ЗНС) Йордан Апостолов дават 9,5 от участниците в анкетата. За други претенденти биха дали своят вот 1,9%, а 5,2% още не са решили кого да поддържат.

С по този начин направената поръчка от интервюираните гласоподаватели от община Добрич е видно, че втори тур ще има. Единият участник в балотажа е претендентът на локална коалиция ГЕРБ (СДС) Надежда Петкова. От финалните послания към гласоподавателите на претендентите Детелина Симеонова от Вътрешна македонска революционна организация, на досегашния кмет Йордан Йорданов и на Георги Петков от Българска социалистическа партия зависи кой от тях ще получи превес и ще заеме второто място за присъединяване в балотажа на кметските избори в Добрич.

Петрич – балотаж сред сътрудници

По традиция организация „ Барометър България “ тества настройките за присъединяване в локалните избори и в по-малка община. В Петрич, където за кметското място мерят сили четирима претенденти, наподобява изборите ще се решат на втори тур, като в него ще вземат участие претендентите на партии, които си партнират в ръководството на страната.

Шанс за присъединяване в балотаж в Петрич имат сегашният кмет, повдигнат от ГЕРБ за нов мандат, Димитър Бръчков и препоръчаният от Вътрешна македонска революционна организация Стоян Божинов. На въпрос „ Кой от претендентите за кмет на община Петрич бихте подкрепили на първи тур “ интервюираните петричани показват: Димитър Бръчков – 37,1%, Стоян Божинов – 28%, Любомир Георгиев (местна коалиция БСП-Възраждане) 13,4%, Любомир Даков (Заедно за промяна) 11,3%, не съм решил 10,2%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР