Интимна среща проведоха в парламента очакващите втория мандат за съставяне

...
Интимна среща проведоха в парламента очакващите втория мандат за съставяне
Коментари Харесай

Интимност на Петков, Василев и акад. Денков в парламента

Интимна среща организираха в Народното събрание очакващите втория мандат за сформиране на държавно управление Политическа партия, излъчили за кандидат-премиер акад. Николай Денков.

От вторите диалози, свикани от „ Промяната “ за уточняване на целите преди връчването на мандата знаково отсъстваха водачите на две от участващите обединения – Корнелия Нинова на Българска социалистическа партия и Стефан Янев на „ Български напредък “.
-->
ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи не откликнаха на поканата на Политическа партия.

Представители от Демократична България и Българска социалистическа партия пък пристигнаха преди домакините в лицето на съпредседателите на Политическа партия Кирил Петков, Асен Василев и шефа на парламентарната им група Андрей Гюров, които по традиция закъсняха. Демократична България бе масирано показана от общо 6-ма души, отпред с водачите си Христо Иванов и Атанасов.

Последни и със доста забавяне на срещата се появиха 5-ма от „ Български напредък “.

Право по мазола настъпи Българска социалистическа партия още при започване на диалозите търсещия поддръжка Асен Василев, като заприказва, че в случай че създадат държавно управление, ще отворят още веднъж Изборния кодекс. Това стана безусловно минути, откакто депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс. Денков замете тематиката под килима с обясненията, че в този момент разискват целите си, а през почивните дни ще създават декларацията, която се канят да внесат за гласоподаване в пленарната зала – нещо като генерална подготовка на възможен избор за техен проекто-кабинет.

А Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия горещо му благодари, че е върнал диалога към оповестената тематика. След което сътрудника му Георги Гьоков се впусна в просторно пояснение на обществената политика на столетницата, наблягайки на превъзмогването на неравенствата.

На Денков още веднъж му се наложи да влезе в ролята на синя каска, припомняйки, че увеличението на неравенствата е доста значимо, само че единствено в границите на 3-процентния недостиг, който е значим приоритет за Политическа партия поради влизането на България в еврозоната. И утеши участниците в срещата от Демократична България, че всички тези неща ще се уточняват.

Въпреки това съпредседателят на Демократична България Христо Иванов не пропусна да натърти, не счита битката с неравенствата за добра цел, тъй като те са последователи на конкурентноспособността. И мина през познатите до болежка тематики за конституционните промени, който ще реформират Висш съдебен съвет и ще открият надзор над основния прокурор, наблягайки, че програмата на идващия кабинет би трябвало да е за 12 месеца. Покрай него пространни изложби направиха и Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Най-голяма конкретика и практичност в диалога внесе Георги Самандов от „ Български напредък “, изброявайки малко и ясно всички точки по точка тяхната визия за най-важните неща, които би трябвало да се свършат от едно постоянно държавно управление. Самандов акцентира, че то е най-важното, което би трябвало да свърши това национално заседание.

И акад. Денков, и Кирил Петков приключиха с невъздържан оптимизъм срещата. Поискаха от участниците в нея лица за контакти през празничните дни. Обещаха през това време да работят върху бъдещият документ, който по-късно да показват. И да се съберат на нова среща незабавно след Нова година.

Единственият проблем на този документ към този момент е броят на депутатите, чиито гласове ще събере в пленарната зала. Политическа партия имат 57, Българска социалистическа партия – 25, Демократична България – 20, а „ Български напредък “ – 12. Дори цялостният им общ брой от 14 души не е задоволителен за избор на държавно управление. При това от Българска социалистическа партия направиха уточнението, че откакто документът бъде квалифициран, органите на столетницата ще решат дали да го поддържат.

А от „ Български напредък “ към момента са доста надалеч от такова решение и просто вземат участие във всички диалози, на които са поканени, както непрестанно изяснява водачът им Стефан Янев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР