Интервю за "Новини.бг" за горещите политически събития, които през изтеклата

...
Интервю за "Новини.бг" за горещите политически събития, които през изтеклата
Коментари Харесай

Доц. Татяна Буруджиева: БСП се управлява от политически крайно неграмотни хора

Интервю за "Новини.бг " за горещите политически събития, които през изтеклата седмица са отново вляво, с доц.д-р Татяна Буруджиева, политолог, учител, някогашен народен представител от Българска социалистическа партия.

- Доц. Буруджиева, за какво се вършат рокади в Изпълнителното бюро /ИБ/ на Българска социалистическа партия, махат знакови социалисти като Антон Кутев, Валери Жаблянов и други, само че председателката Нинова отхвърли да подаде декларирана от нея оставка, поради загубите им на евровота?
- Това е следващ ход от една доста ясна тактика от година насам за преместването на цяла партия от едно на друго място и превръщането й от всеобща и лява в лидерска и не толкоз лява. Раздуването на броя на членовете на бюрото се прави, с цел да се откри място на доверени нейни хора, на които са им били обещани позиции. Лидерката подценява Националният съвет /НС/, защото явно не го харесва задоволително и по тази причина раздува мащабите на ИБ. Хората с организационна просвета са наясно какъв брой мъчно се работи с бюро, в което има 21 души. Решенията отново ще бъдат вземани еднолично от Нинова.
Ясно е за какво махат Валери Жаблянов - той има друго мнение и не се опасява обществено да го обявява, с това не е комфортен. Персонификацията на свадите в партията продължава. По същите аргументи си потегля и Антон Кутев. Такива хора като тях не са толерирани от настоящето управление и по тази причина или те сами напущат, или ги гонят. Не е задоволително един ръководител да твърди: "Аз не съм водач ". То и Сталин по този начин е казвал и е твърдял, че е човек от народа. Диктаторите в никакъв случай не си признават, че са такива. Виж, Кристиан Вигенин е друга работа - той дължи кариерата си на предишни управления в Българска социалистическа партия, само че се отхвърли от тях и ги съобщи. Чух, че в този момент го готвят за зам.-председател на Народно събрание.

- Правилна ли беше позицията на соцпартията за намаляването на партийната дотация до 1 лев на глас, както пожелаха над 2,5 милиона българи на референдум, съгласно вас?
- Българска социалистическа партия сподели, че желае да направи нещо, но не знае по какъв начин и няма потенциал по тази причина. Партийното управление внесе искане за оставката на финансовия министър Владислав Горанов тъй като, съгласно тях, не можел да счита добре и дал повече пари на партиите. Обаче каква е файдата единствено да задаваш въпроси? Те не са извънпарламентарна съпротива, имат всички принадлежности да оферират и осъществят рационални политики. Но не го вършат, вместо това задават въпроси. Нямат оферти, нито потенциал да са опция на ГЕРБ и това доста ясно пролича и във връзка на дотацията.

- Лична председателска ли е войната против водача на ПЕС Сергей Станишев - през днешния ден управлението на партията отново излезе с позиция против негово изказване, в което той споделя положителни думи за премиера?
- Партията се ръководи от хора, които не знаят какво значи да си политик и да правиш политика. Българска социалистическа партия се управлява от политически извънредно необразовани хора. Студенти по политология са по-грамотни от тях. Като претендират да ръководят цяла страна, е добре да се понаучат преди този момент по какъв начин се вършат нещата. Станишев в съответният случай разяснява държанието на премиера Бойко Борисов на интернационалната сцена, не е приказвал за вътрешната ни политика. Аз не зная да има друга страна, в която политиците по този начин да се маскарят един различен на интернационална сцена. Много скърбя за всичко това, само че най-много за читавите хора в изпълнителното бюро, които разрешават да стават заложници на такава тежка неначетеност.

- Протестен ли, ляволиберален ли или различен - какъв е образът на Българска социалистическа партия през днешния ден и има ли идея?
- Каузата на Българска социалистическа партия през днешния ден е да вземе властта, да разполага безкрайно със средства и да ги харчи по този начин, както откри за добре. Тъжно е и скърбя.

- "Корнелия стори това за Българска социалистическа партия, което направиха гъските за Рим " - това е заглавието на един изчерпателен разбор на млад, образован човек - Николай Николаев, който той написа тези дни откакто напусна Българска социалистическа партия след 12-години участие. Казва, че партията е деидеологизирана и й липсват "червени кръвни телца ". Така ли е в действителност?
- Да, липсват й "червени кръвни телца ". Липсва й визия по тази причина какво съставляват полезностите за една политическа мощ. В Българска социалистическа партия не могат да формулират леви политики. Там към този момент всичко е грозно и нападателно - държанието, езикът, стилът и всичко останало мощно припомня на 90-те години от предишния век, когато Съюз на демократичните сили потегли към разпад. Боли ме да признавам тези истини, тъй като съм ляв човек и в никакъв случай не съм го крила. Като политолог съм наясно още, че разпадът на една партия постоянно провокира земетресения в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР