Интервю с проф. сергей Глазев за Изборский клуб— Сергей Юриевич,

...
Интервю с проф. сергей Глазев за Изборский клуб— Сергей Юриевич,
Коментари Харесай

Сергей Глазев: Западът – това са пиратите на 21 век

Интервю с проф. сергей Глазев за " Изборский клуб "

Сергей Юриевич, какви са размерите на замразените съветски активи? Ще бъдат ли дадени тези пари на Украйна и какво замразява Русия в отговор?

- Русия не замразява нищо, ние отговаряме съгласно положителната остаряла традиция на правовата страна, държим се като джентълмени, разчитайки на дълготрайното признание на нашата непорочност. Що се отнася до загубите ни, до момента замразените средства, управляващите оповестиха 400 милиарда $.

Това са държавни валутни запаси, бъдещата им орис е неразбираема. Частните валутни спестявания възлизат на към 1 трилион $. Както виждаме, всевъзможни „ чакали”, „ хиени” (западни политици – бел.ред.) се пробват да ни откраднат средствата при попустителството на своите държавни управления. Не подхващаме никакви ограничения за конфискация.

Ние не нарушаваме правата на благосъстоятелност, за разлика от Англия, Съединени американски щати, където през днешния ден правата на благосъстоятелност се нарушават на всички места и даже, както несъмнено сте чували, се практикуват доноси, с премия от милион $, в случай че някой съобщи някой съветски притежател, който е скрил неподвижен парцел, други обекти или сметки. Всичко това приказва за цялостната морална деградация на западния свят - в него към този момент няма свещено право на благосъстоятелност. Те са били пирати преди 400 години и към момента са.

Колко сполучливо може да бъде заместването на вноса през днешния ден, в кои области е належащо, в кои области е допустимо?

— Импортозаместването в актуалната обстановка е най-важният локомотив на икономическото развиване. Именно на тази база държавното управление на Примаков обезпечи нарастване на промишленото произвеждане с 2% на месец. Това значи към 20% годишен растеж на промишленото произвеждане заради заместването на вноса в края на 90-те години.

И то по доста елементарни способи. Самото държавното управление отстрани всички спекуланти от валутния пазар, като фиксира валутната позиция на комерсиалните банки и валутния надзор. В резултат на това обменният курс на рублата бързо се стабилизира, инфлацията падна до едноцифрени стойности.

Отраслите на действителната стопанска система получаваха заеми при негативен лихвен % в действително изражение: при инфлация от 60% заемите се дават при 10%. Геращенко (ръководителят на Централната банка при държавното управление на Примаков – бел. ред.) не ги подвигна. Благодарение на притока на заеми бяха употребявани свободните индустриални мощности на предприятията и промишлеността стартира да пораства бързо.

Сега имаме същата неповторима обстановка и нашата позиция е доста по-добра, в сравнение с през 1998 година, когато страната банкрутира. Можем да повторим икономическия пробив. Но с цел да се извърши импортозаместването в нужния мащаб, е належащо целево кредитиране на оборотния капитал на предприятията. Днес усвояването на индустриалните мощности е приблизително към 60%, а на машиностроенето е към 30%. Можем да увеличим производството с един и половина пъти и да сменяем вносните артикули в 80% от позициите.

Все още нямаме лични технологии за останалите 20%, само че елементарно можем да сменяем 80% от вноса, който към този момент не получаваме от Европа, със лично произвеждане, при изискване че заемът бъде провиснал при рационални лихви. Разумно - това е не повече от 2-3% за крайния кредитополучател.

И още за енергетиката. По-рано Газпром спря изцяло доставките на газ по съществуващи контракти за България и Полша. Причината за прекратяването на изпомпването беше отводът на тези страни да заплащат в рубли. Кои други страни могат да откажат съветски газ, какви са загубите и от двете страни в този случай?

— Аз съм последовател на преработката на газ. Ако се занимаваме с газохимия, ние усилваме продукцията с 10, от време на време петдесет пъти. Да си спомним Менделеев, който сподели, че горенето на петрол е като да гориш в печката банкноти, освен това го сподели преди повече от 100 години.

Сега износът на нефт е като изхвърляне на пари. Днес нашият тригодишен експорт е замразен. Защо изнасяхме този газ? Хвърляхме пари. Необходимо е да се преработи, да се създават облекла, пластмаси и строителни материали и да се усили размерът на производството, употребявайки тази суровина.

Превод: Европейски Съюз

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, като опция срещу блокиране във Facebook:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР