Интервю с проф. д.б.н. Евгения Нешова ИвановаНа 20 май отбелязваме

...
Интервю с проф. д.б.н. Евгения Нешова ИвановаНа 20 май отбелязваме
Коментари Харесай

Глобалната криза с медоносните пчели изисква активни мерки


Интервю с проф. д.б.н. Евгения Нешова Иванова

На 20 май означаваме Световния ден на пчелите и всички опрашители, които през последните няколко години се изправят пред сериозна опасност от изгубване. Хората познават медоносните пчели като производители на сладостен пчелен мед и други чудесни и потребни пчелни артикули. Всъщност, тяхната съществена биологична значителност не се лимитира единствено до това. Те играят извънредно значима роля, тъй като опрашват към 80% от растенията, които зависят от насекомите за размножаване. Представете си това! Без тях, доста от нашите обичани плодове, зеленчуци и цветя нямаше да съществуват. Медоносните пчели са нашите незаменими съдружници за природата, които ни подаряват с благосъстояние от усети и хубост.
-->
Един от най-важните типове е познатата ни медоносна пчела (Apis mellifera). Този вселенски тип се среща в над 28 подвида по цяла Европа. Той принадлежи към разреда на ципокрилите, семейство Пчели и жанр Жилещи медоносни пчели. В България най-често срещаната популация е локалната българска медоносна пчела (Apis mellifera rodopica). Интересно е, че медоносните пчели населяват земята още от далечната епоха на Долна Креда - преди повече от 100 милиона години. Те се отличават със комплицирана конструкция и държание, проведени фамилии и обществен метод на живот.

По мотив деня на пчелите беседваме с проф. д.б.н. Евгения Н. Иванова от катедра „ Биология на развиването ” на Биологическия факултет при Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски ” за това какъв брой значими са тези невероятни създания за нашето бъдеще и битие.

 Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР