Интервю с д-р Морис Смит, научен сътрудник, отговарящ за външните

...
Интервю с д-р Морис Смит, научен сътрудник, отговарящ за външните
Коментари Харесай

Иновацията в тютюневата индустрия за бъдеще без дим

Интервю с доктор Морис Смит, теоретичен помощник, отговарящ за външните връзки към Научноизследователски център на „ Филип Морис Интернешънъл “, за трансформацията на компанията и продуктите с понижен риск

Морис Смит има докторска степен по здравна химия и е дипломант по токсикология на Кралския лицей на патолозите във Англия. След довеждане докрай на докторската си степен той заема разнообразни позиции в Института за проучване на ракови болести и Медицинския факултет на Юнивърсити Колидж в Лондон. През 1981 година Морис стартира работа като старши биохимик в отдела по токсикология на Министерство на здравеопазването на Англия в болница Св. Бартоломей (Лондон). През 1982 година се причислява към Unilever Research във Англия и става координатор на програмата за токсикология и сигурност на храните. През 1998 година се реалокира в Холандия, където стартира работа за Unilever Health Institute като управител регулаторни въпроси и работи по тематики, свързани с храненето и свързаната с това връзка по отношение на въздействието върху здравето. Той се причислява към „ Филип Морис Интернешънъл “ през 2006 година и работи по оценката на нови артикули, създадени за даване на по-малко рискови други възможности на пълнолетните пушачи.

- Господин Смит, в България сте по отношение на присъединяване в научна конференция, отдадена на нововъведенията в здравния бранш. Това е извънредно за представител на тютюневата промишленост. Какво показва „ Филип Морис Интернешънъл “ на тези събития?

- Първо желая да Ви благодаря за опцията да дам изявление за вашето списание. Нека първоначално обясня огромната картина. Ние във „ Филип Морис “ започнахме най-голямата смяна в нашата история - смяна в посока бъдеще без пушек. Решени сме да изпълним огромна промяна на своя бизнес. Това е невиждана и историческа смяна освен за „ Филип Морис “, само че и за цялата тютюнева промишленост, като „ Филип Морис “ е водачът в нея.

Може да се запитате по какъв начин имаме намерение да създадем това. Отговорът е посредством създаване на по-безвредни други възможности на стандартните цигари, които един ден ще заменят напълно. За да бъдем сигурни в изказванието, че нашите артикули носят евентуално по-малък риск, ние във „ Филип Морис “ организираме широкообхватни научни проучвания, като прилагаме стандартите, употребявани от фармацевтичните компании и съответстващи с насоките на Американската организация по храни и медикаменти (FDA).

В нашата научноизследователска стратегия са ангажирани 400 учени и ние публикуваме намерено всичките си резултати – позитивни и негативни, на нашата страница PMIscience.com. Вече сме разгласили над 200 публикации с съвместен теоретичен надзор, в които представяме метода и изследванията ни досега. През последните 10 години „ Филип Морис “ влага над 3 милиарда $ в научноизследователска активност и ние в действителност имаме какво да покажем. Участвали сме в редица научни конференции, а всичките ни клинични проучвания са част от обществено налични уеб сайтове за клинични изследвания.

А в този момент дано отговоря на въпроса Ви по отношение на присъединяване ни в събития и презентации пред здравни експерти. Днес в света има над 1 милиард пушачи. И съгласно данни на Световната здравна организация този брой ще остане същият в идващото десетилетие. Той се равнява на броя водачи в света и на потребителите на Фейсбук.

Ние имаме вяра, че имаме опция с евентуално понижен риск, която може да помогне на част от тези хора. Длъжни сме пред пушачите и обществото като цяло да приказваме за това, да демонстрираме научните си данни и да предлагаме тези артикули на пазара.

Много специалисти по публично здраве поддържат концепцията за политики, основани на концепцията за понижаване на вредата, посредством обезпечаване на пушачите - които по този начин или другояче не биха се отказали от пушенето, на негорими други възможности на цигарите.

Даваме си сметка, че с цел да има обществеността цялостно доверие в научните ни данни, те би трябвало да бъдат оценени и доказани от други самостоятелни органи в един непрестанен развой, като приветстваме самостоятелната инспекция и надзор. Вече представихме научните доказателства по отношение на нашата първа платформа с понижен риск - продукта, наименуван IQOS, на Американската организация по храни и медикаменти и на Министерството на здравеопазването на Англия. Искаме данните ни да преминат през самостоятелна оценка, тъй че обществеността да може да направи своите заключения.

- Казахте, че сте вложили 3 милиарда $. Можете ли да ни запознаете с процеса на основаване и разработка на артикули с понижен риск?

- Вече загатнах концепцията за понижаване на вредата от тютюна, която може да докара до позитивен резултат както за пушачите, по този начин и за цялото общество. Но въпросът не е единствено да бъдат създадени артикули с понижен риск, тъй като тези артикули може да не бъдат признати от пушачите и те да не са склонни да ги използват.

За да се реализира понижаване на вредата, би трябвало да имаме и двете страни на уравнението – артикули с по-малък риск, които обезпечават на пушачите ритуала и прекарването, с които са привикнали. Във „ Филип Морис “ посветихме последните 10 години в търсенето на метод да бъдат изпълнени и двете страни на това уравнение. Всяка констатация, обвързвана с капацитета за понижен риск на даден артикул спрямо продължителното пушене на цигари, би трябвало да бъде подкрепена и доказана в поредност от разнообразни изследвания, а освен от един лабораторен разбор или едно клинично проучване. Нашият метод е създаден по този начин, че да обезпечи 5 равнища на научни данни в края на изследователската стратегия. Първата стъпка в програмата е създаването на продуктовата платформа. На този начален етап „ Филип Морис “ ревизира дали дизайнът на продукта не носи опасности, разнообразни от към този момент познатите опасности при цигарите. Едва по-късно компанията стартира да организира идващите изследвания. Извършват се лабораторни и клинични проучвания, посредством които да се оценят излагането на нездравословни субстанции и капацитета за понижен риск.

Освен това компанията прави изследвания за това дали хората схващат информационните послания за рисковия профил на продукта и по какъв начин използват продукта на процедура. И най-после, компанията следи дълготрайната приложимост на продуктите след стартирането им на пазара. На всяка от тези стъпки „ Филип Морис “ генерира научни данни въз основата на строги стандарти и тези данни са основата за изчерпателните доказателства в поддръжка на изказванията ни за понижен риск на продукта.

- Можете ли да разкажете повече за първата продуктова платформа с понижен риск - IQOS. Как действа този артикул?

-Всички знаят, че пушенето е нездравословно, само че не всички знаят за какво е нездравословно. Основният обред на пушене е елементарен. Пушачът пали цигара, с което започва високотемпературна реакция, позната като горене. При този развой на горене тютюнът доближава температура от над 800 градуса и се образуват пушек и пепел. Образувалият се тютюнев пушек съдържа над 6 000 известни субстанции, за някои от които външни организации са открили, че предизвикват или биха могли да причинят болести, свързани с пушенето, като рак на белия дроб, сърдечно-съдови болести и емфизем. Затова общата концепция в основата на всички наши артикули с понижен риск е унищожаване на горенето, като по този метод се понижава или отстранява образуването на доста от тези нездравословни субстанции.

IQOS, нашият първи бездимен артикул, работи на правилото на нагряване, а не на горене. Платформата се състои от устройство, което се зарежда и холдер. В холдера се слага тютюнев стик. Посредством електронен съставен елемент тютюнът се нагрява до оптималната температура от 350 градуса по Целзий – 3 пъти по-ниска от температурата, при която тютюнът гори. „ Филип Морис “ и нашите сътрудници създадоха тази сложна технология – основаване на първообраз, дизайн, научна оценка, миниатюризация, произвеждане на тютюневи стикове, както и дребна железна пластина, която дава опция за акуратен надзор на нагряването на тютюна.

Техниката на преправка на тютюна също е специфична и се назовава гофриране, а тютюнът се подготвя под формата на каша. В тютюневия стик има биополимерен филтър, който охлажда аерозола, формиран при приложимост на продукта. Всички детайли на платформата – електронни съставни елементи, биополимерен филтър, способ на обработка на тютюна и други, са патентовани от „ Филип Морис “. Компанията има 2350 издадени патенти и 3750 подадени заявки за патент. Това я подрежда измежду първите 100 компании с най-вече подадени заявки за патенти, като ние сме единствената тютюнева компания в този влиятелен лист.

- В дълг ли е тютюневата промишленост към пушачите? Има ли и други опити в световен мащаб за създаване на цигари с понижена щета, в каква посока са научните проучвания по въпроса?

- “Филип Морис “ като водеща тютюнева компания откликва на упованията на пушачите и на обществото. Но освен ние сме уверени, че би трябвало да сме носители на смяната и да създадем всичко по силите си, с цел да разработим и предложим на пълнолетните пушачи по-добра опция на пушенето. Разполагаме с експертните познания, познаваме потребителите, имаме научната база и решимостта да работим за бъдеще без пушек.

Аз съм на мнение, че международните трендове вървят в тази посока. Други тютюневи компании също създават разнообразни различни артикули. Понастоящем има три съществени категории артикули, съдържащи никотин, които са опция на пушенето. Това са „ артикули с нагряване, само че без горене “, „ хибридните артикули “ и „ продуктите, съдържащи никотин “. Общото сред тези три категории е, че при тях се образува аерозол, който съдържа никотин, без тютюнът да гори и посредством електронен надзор на температурата. При продуктите от всички категории не се образува пушек, а аерозол, като концентрациите на нездравословни субстанции в него са доста по-ниски и той съвсем или въобще не въздейства отрицателно на въздуха в затворени пространства.

Широко знае се, че горенето, а не никотинът, е главен извършител на болести, свързани с пушенето. Не единствено фирмите, само че и държавните управления работят за понижаване на вредата от тютюна посредством въвеждане на негорими артикули. Един добър образец в този смисъл е Англия. На 14 септември тази година Англия започва публични съвещания за да се вземе решение дали производителите на електронни цигари могат да показват информация на потребителите по отношение на по-ниския риск при приложимост на електронни цигари спрямо пушенето на елементарни цигари. Консултациите бяха инициирани след постигането на консенсус във Англия, че електронните цигари съставляват по-малък риск и могат да играят значима роля за намаляването вредата от пушенето. Както и че пушачите би трябвало да бъдат насърчавани да употребяват електронни цигари вместо стандартни.

- Предлаганите сега на пазара произведения за отвод от тютюнопушене, съдържащи никотин, не се ли конкурират с бездимните тютюневи произведения? Как бихте коментирали обстоятелството, че здравноосигурителните системи на някои страни в света възвръщат разноските за артикули за прекъсване на пушенето на пациентите?

- Отговорът е „ не “. Електронните цигари, нагреваемите тютюневи произведения и хибридните артикули могат да понижат вредата от пушенето, само че не могат да се преглеждат като лекарства. Никотин-заместващите лечения (хапчета, лепенки, дъвки и др.) са обект на напълно друга регулация и са основани за пушачи, които желаят да спрат да пушат.

Нашите нови артикули с понижен риск имат друга цел. Те са създадени за хората, които не биха спрели да пушат, само че желаят да намерят по-безвредна опция на цигарите. Няма конкуренция сред тези два метода. Ние във „ Филип Морис “ сме решени да създадем всичко допустимо и да продължим нашите научни проучвания в употребява на обществото и потребителите.

- Вие идвате от Англия. Бихте ли споделили дали регулациите по отношение на пушенето във Англия са по-строги от тези в другите страни от Европейски Съюз?

- Регулациите във Англия са доста строги, когато става дума за стандартните цигари. Така, че що се отнася до горимите произведения, страната е образец за мощно рестриктивна политика.

Съгласно новият План за надзор на тютюна, показан през юли 2017 година, Министерството на здравеопазването на Англия си слага за цел да понижи равнищата на тютюнопушене измежду младежите и възрастните надлежно до 3% и до 12% до 2022 година

От друга страна, в проекта е регистрирана ролята на електронните цигари за понижаване на вредата от тютюна в Англия и се показва, че ще бъде осъществена оценка дали другите други възможности на цигарите, в това число новите тютюневи произведения имат капацитет да понижат вредата от тютюна. Освен това управляващите се застъпват за друг законодателен режим за изделията с електронно изпаряване от тези за пушене. Излезе отчет, в който се показват мощни причини в интерес на използването на електронни цигари на обществени места.

Продукти с понижен риск е терминът, който „ Филип Морис “ използва за артикули, които съставляват, има възможност да съставляват или имат капацитета да съставляват по-малък риск от щета за здравето на пушачите спрямо тези, които не престават да пушат цигари. „ Филип Морис “ разполага с набор от такива артикули в разнообразни стадии на развиване, научна оценка и комерсиална реализация. Тъй като при нашите артикули тютюнът не гори, те образуват доста по-малки количества нездравословни и евентуално нездравословни субстанции спрямо цигарения пушек.

*интервюто е взето със съдействието на „ Филип Морис България “ по време на присъединяване на Морис Смит на конференция за положителните практики в здравния бранш в София

* Източник: www.dotbg.bg

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР