Интервю на Калин Каменов,Факти БГГазът поскъпна заради приетите миналия месец

...
Интервю на Калин Каменов,Факти БГГазът поскъпна заради приетите миналия месец
Коментари Харесай

Увеличихме си цената на газа, защото ни управляват хитреци

Интервю на Калин Каменов,
Факти БГ

" Газът нарастна поради признатите предишния месец такси за облагане на преноса. Дори и аз не знам по какъв начин да ги нарека тези 20 лв. на мегаватчас, тъй като не са данък, не са Данък добавена стойност, не са... "

" Булгартрансгаз " няма да си получи парите, а това ще го сложи в сериозна ликвидна рецесия и ще го докара до положение на несъстоятелност "

КЕВР утвърди цена на природния газ за месец ноември в размер на 82,12 /MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Утвърдената цена е с 36% по-висока от цената на природния газ през октомври, която беше в размер на 60,41 лева./MWh. Защо стана по този начин - беседваме с Пламен Павлов, ръководител на Българската газова асоциация.

- Г-н Павлов, при започване на зимата сме. Цената на газа се повишава. На каква цена напълнихме хранилището в " Чирен " и какъв брой да чакаме да стане?
- Хранилището в " Чирен " е цялостно. Това ни дава успокоение. То беше запълнено в предходните години, само че с най-скъпия газ.
- Сега на каква цена го допълнихме...
- На по-добра, само че през лятото то беше на равнище от към 85-86% цялостно. Как към този момент това ще се отрази върху цената му... Това е различен е въпрос.
- Зимата каква ще бъде цената на газа съгласно вас?
- Знаете, че за месец ноември цената скочи от 66 на 88 лева на мегават час с Данък добавена стойност. Въпросът е за какво се случи това.
- И отговорът ви е...
- Ще се опитам да ви отговоря просто, с цел да схванат хората. Трябва да се има поради, че нашата цена на газа е друга от тази в други страни в Европейски Съюз по простата е причина, че ние имаме дълготраен контракт с Азербайджан за един милиард кубика. Цената по този контракт е обвързана с цената на нефтопродуктите. Това несъмнено е най-ниската цена, която могат да употребяват европейските консуматори.
Потреблението, което имаме в България, се сви до 2,5 милиарда кубически метра, а по контракта с " Азербайзджан Газ Съпралайн Къмпани " получаваме 1 милиард, т.е. 40% цена, обвързана с нефтопродуктите, което снижава цената в микса на " Булгаргаз ".
- Защо се подвигна цената тогава?
- Цената се подвигна поради признатите предишния месец такси за облагане на преноса. Дори и аз не знам по какъв начин да ги нарека тези 20 лв. на мегават час, тъй като не са данък, не са Данък добавена стойност, не са...
- Нали това важеше единствено за преноса на газ от " Газпром " по " Турски поток " и задачата е по този начин в хазната да влязат 2,4 милиарда лв.?
- Тогава да ви запитвам нещо. А ние от кое място получаваме газ?
- Кажете, обяснете...
- Ние получаваме газ точно от " Турски поток ", само че през суапови договори. Какво значи това. Ние имаме контракти с разнообразни компании, които транзитират газ. Но те остават в България, техните въпросни количества газ, които минават през " Турски поток ", а си ги взимат от LNG терминалите за полутечен газ, където ние имаме контракти. Така че това нарастване с 20 лв. на мегават часа ще го платят единствено и само българските консуматори. Ние към този момент го плащаме през тази надценка за ноември, която към този момент се отрази в цената на " Булгаргаз ". Като цяло това е комерсиална загадка на " Булгаргаз " в връзките им по направлението за Турция. Пак споделям, в случай че някой ще заплаща за това решение на кабинета, това ще е единствено българският консуматор.
- Защо го направихме, за какво увеличихме цената на газа, каква е логиката...
- Увеличихме си цената на газа и го направихме, тъй като ни ръководят едни хитреци. И те ще ни докарат до... по какъв начин се споделяше по народному - какво е свършило кучето на равнищата... Единственият пострадал от това облагане ще са българските консуматори. Категорично го настоявам. И това е видно от покачването на цената за ноември. Ще го повторя - от 66 на 88 лв. за мегават час.
- Тогава цената за декември каква ще е?
- За декември цената на газа би трябвало да се въздейства единствено от котировките, които са на борсата в Нидерландия. Ние към този момент сами си оскъпихме горивото с 20 лв. за мегават час, тъй че за декември цената ще зависи единствено от цената на борсата.
- Това значи ли, че можем да чакаме цена на газа през зимата в границите на до 90 лв.?
- Не мога да предвиждам тъкмо. Ако има някаква динамичност на цената на борсата, нашата също ще се повлияе. Обърнете внимание на друго. Нашата цена сега, нашите доставките, които ние получаваме по разнообразни контракти и са обвързани със суапове, т.е. газ, който ще ни оставят по " Турски поток ", зависи от договорите ни.
Давам ви образец какво направи ДЕПА. ДЕПА е държавният гръцки снабдител на газ. Както споделих, те доставят газ по " Турски поток " и го оставят в България, а употребяват доставките ни, които ние имаме от полутечен газ по терминалите.
- Преди ноември и решението на кабинета, ДЕПА продаваше газ в България на по-ниска цена в сравнение с продаваше в Гърция!?
- ДЕПА продаваха в България на по-ниска цена. Нарочно го дублирам. След решението на кабинета, ДЕПА към този момент ни оставя газ на по-добра цена за тях - за нас по-скъпа. И това е повода гърците да не реагират.
Сърбия, Унгария и Северна Македония нададоха писък против това нещо, само че Гърция мълчи. За страдание, малко се приказва на тази тематика. Просто някак обиграни играчи водят хитра политика, само че действително всички техни тези хитрости се отразяват единствено върху джоба на българския консуматор. " Газпром " изрично няма да заплати такава такса, каквато им желаеме, даже и " Булгартрансгаз " да стартира да я начислява. Нашето сдружение няма да си получи парите, а това ще го сложи в сериозна ликвидна рецесия и ще го докара до положение на несъстоятелност. Така " Булгатрансгаз " в един миг ще стартира да тежи на бюджета. Тези суми, които в този момент се начислиха от " Булгартрансгаз ", са сумите, които плащаме всички български консуматори.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР