Интересно искане от Асоциацията на земеделските производители. Те настояват всички

...
Интересно искане от Асоциацията на земеделските производители. Те настояват всички
Коментари Харесай

Въвеждат задължителен труд в условията на извънредно положение?

 Интересно искане от Асоциацията на земеделските производители. Те упорстват всички безработни поради рецесията да бъдат задължени да работят в селското стопанство, предава Нова тв.

Земеделците настояват, че постоянно имат потребност от още работна ръка. Така е и в една от фермите за крави край Перник. " Тук сега има 155 дойни крави, а по принцип са към 450. Другите са йоници и телета, подрастващи. Имаме потребност от помощ, доста мъчно се намират служащи “, споделя Димитър Димитров, притежател на кравефермата.

След разискване в Асоциацията на земеделските производители се заражда и предлагането за наложителен труд в селското стопанство в изискванията на изключителното състояние.

" Така или другояче тези хора, регистрирайки се на борсата, имат право на обезщетение и те ще получават много време средства. Ние предлагаме да бъдат задължени, хората, които са в работоспособна възраст, да поставят и старания в селското стопанство “, показва ръководителят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов.

В сектора имат потребност и от квалифицирана, и от неквалифицирана работна ръка. " Ние сме прага на нов сезон, тъй че ще имаме потребност от много хора, за които не е належащо да бъдат строго профилирани или да бъдат доста квалифицирани “, споделя още Върбанов.

" Толкова доста служащи се прибраха, чувам по малкия екран, към 120 000, които са били на открито. Поне една трета от тях са били в селското стопанство “, разяснява Димитър Димитров.

От земеделското министерство към този момент са внесли план за смяна в Кодекса на труда, с който да се вкара трудов контракт за краткотрайна сезонна работа в земеделския бранш по време на изключителното състояние. А в кравефермата край Перник към този момент обмислят какви ще са възнагражденията за новите им чиновници.

" Говорим за 800-1000-1200 лв. може, само че повече не може “, споделя Димитър Димитров.

" Вършил съм тази работа в друга страна, само че против доста по-голямо възнаграждение. В България и да има такава работа не мисля, че заплащането ще е конкуретно и по отношение на потребностите на хората “, разяснява Петьо Страхилов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР