Интересно е това, което и с проф. Минеков обсъждахме като

...
Интересно е това, което и с проф. Минеков обсъждахме като
Коментари Харесай

Радев от Рим: Има обещание за сътрудничество

" Интересно е това, което и с проф. Минеков обсъждахме като негова концепция за запазване на културно-историческото завещание. Знаете, че в България има голям брой римски монументи на културата и тяхното запазване е от извънредно значение. В Италия има основани специфични структури. Ще бъде в действителност доста позитивен този опит за нас. Имаме заричане от италианската страна за цялостно съдействие по въпроса "

Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти в Рим след срещата си с президента на Италия Серджо Матарела, съобщи Агенция " Фокус ".

„ Обясних в Италия доста ясно българската позиция за Северна Македония. Да, ще имаме прогрес по въпроса за разширението, когато и самите страни, показват ясно, изрично необратимо тяхната воля за прогрес. Това се вижда, това се прави оценка от доста европейски водачи. Президентът Матарела е напълно взаимен в нашата позиция. Всички желаеме да забележим допустимо най-бързо тези страни по техния европейски път. Има ясни критерии за участие. Всяка страна би трябвало да покаже, че стабилно и необратимо ги извършва. Всички правят оценка това, което в последно време прави България - активизиране на разговора, разнообразни начинания. В момента българското държавно управление работи интензивно с държавното управление на РСМ и в най-скоро време Бъргария ще подари едно сензитивно количество ваксини ", добави още президентът.

Той акцентира, че страната ни оказва помощ с всичко, каквото може.

„ Ще създадем крачка за превъзмогване на десетилетната агитация, в случай че организираме безвъзмездни лагери в България за възпитаници и студенти от Северна Македония “, съобщи президентът.

Той уточни, че при съставяне на служебното държавно управление, е помолил отрасловите министри, да помислят допустимо ли е да се направи по този начин, че помощите, които страната дава в туризма, да бъдат не просто плащани, с цел да съществува този отрасъл, а да бъдат вложени в нещо настоящо.

" Например безвъзмездни лагери. Част от ваканцията възпитаници и студенти да прекарват в нашите хотели и на планина и на море. Обсъждаме с президента Пендаровски да поканим възпитаници, студенти от РСМ, които дружно с нашите деца в едни и същи групи, да прекарат част от ваканцията си. Това да бъде ангажимент на тези хотели, които с държавната поддръжка да обезпечат изцяло престоят в тези хотели. Разбира се, с учители, тъй че да имаме някаква просветителна и филантропична стратегия, което е доста добре. Ако успеем това да го реализираме, това ще бъде най-важната крачка за превъзмогване на десетилетната агитация, клевети и опълчване на хората от нашите две страни ", сподели още Румен Радев.

„ Продължавам да упорствам за действен проект за готовнос на Европейски Съюз при мигрантска рецесия “, съобщи още Румен Радев.

Президентът Румен Радев разяснява и тематиката с опазването на външните граници на Европейски Съюз.

" Това е настояща тематика. Знаем какви компликации продължава да среща Италия. Специално по средиземноморския централен мигрантски път мога да кажа, че провокациите не са отминали нито за Италия, нито за Малта, Гърция, видяхме Испания неотдавна. Не би трябвало да подценяваме евентуалните провокации пред България, тъй като ние имаме най-голямата сухоземна граница на Европейски Съюз от мигрантските потоци. Трябва постоянно да не забравяме, че както се случи предходната година с Гърция по поречието на река Марица, на доста по-голям фронт, това може да се случи и с България.

" Италия е извънредно значима страна сътрудник освен в Европейски Съюз и НАТО. Знаете, че Италия е доста значима в нашата стопанска система, вложенията. Тя е седмата по величина индустриална страна, трета стопанска система в Европейски Съюз, трета по търговски продан с България, четвърта като вложител в България.

Много значими тематики, които обсъждахме с президента Серджо Матарела по какъв начин да продължаваме това съдействие, макар известния спад предходната година. Все отново 2018-2019 постигнахме съвсем 5 милиарда евро стокообмен. Надявам се още веднъж идващите години да стигнем тези числа.

Важно е по какъв начин в изискванията на пандемия ще работим дружно. Те съставляват един забавен модел за нас, за възобновяване на туризма, за България и Италия туризмът е доста основна част от Брутният вътрешен продукт.

Обсъждахме и погледът на Италия върху Плана за въстановяване и резистентност. Знаете, че новия министър председател Марио Драги разпореди обзор на този проект, до каква степен той подхожда със стратегическите цели и цели на Италия и по какъв начин да проработи най-добре за страната.

Радев разяснява и по този начин наречените зелени документи. По думите му те към момента се прецизират като процедури, периоди и дейности в Европейска комисия. " От 1 юни знаете има софтуерна подготвеност. От средата на юни цялостна нормативна подготвеност, с цел да може от края на юни да бъдат факт на всички места в Европа. Все още това, което обсъждахме в Съвета на Европейски Съюз, би трябвало да е ясно тъкмо по какъв начин можеш да участваш с подобен зелен документ и какви са периодите на дадена ваксина или период ", добави още Румен Радев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР