Интересни новини ни съобщи експертът по руска космонавтика Анатолий Зак. Изглежда,

...
Интересни новини ни съобщи експертът по руска космонавтика Анатолий Зак.
Изглежда,
Коментари Харесай

Руският космически телескоп Спектр-РГ ще лети на степен с изтекъл срок на годност

Интересни вести ни заяви специалистът по съветска космонавтика Анатолий Зак.

Изглежда, че модерната галактическа обсерватория на Русия “Спектр-РГ ”, която беше строена в границите на цяло десетилетие и половина и която съветските учени не могат да си разрешат да изгубят, ще бъде изстреляна благодарение на ракета “Протон-М ” и ускорителен блок “Блок-ДМ-03 ”, на който му е изтекла истинската гаранция и надлежно ще би трябвало да бъде наново акредитиран като кадърен да извърши нужната си задача.

Работата е там, че гаранционният период на “Блок-ДМ-03 ” изтича на 23-ти ноември 2018 година, а няма изгледи “Спектр-РГ ” да бъде подготвен за полет преди 2019 година. Т.е. в случай че полетът бъде отсрочен след края на ноември, което е съвсем несъмнено, че ще стане, “Блок-ДМ-03 ” би трябвало да бъде пресертифициран.

Но за тази цел той би трябвало да бъде първо диагностициран. Диагностичните принадлежности, които Русия употребява за блоковете “Блок-ДМ ”, са издигнати през руско време. Те са толкоз остарели, че самите те би трябвало да бъдат актуализирани, преди да може да се работи с тях. И това, което е най-лошото – РКК “Енергия ” няма още позволение от Министерството на защитата на Русия да модифицира блока за потребностите на “Спектр-РГ ”. Няма и пари да се удължи живота на степента след ноември 2018 година.

Прочетете цялата публикация на Зак тук: 

Хардуер за обсерваторията “Спектр-РГ ”. Photo credit: Roscosmos

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР