Интересни факти за турнирите от Големия шлем и местата, на

...
Интересни факти за турнирите от Големия шлем и местата, на
Коментари Харесай

Къде се провеждат турнирите от Големия шлем

Интересни обстоятелства за шампионатите от Големия шлем и местата, на които се организират Ако сте измежду феновете на тениса и сте чували термина “Голям шлем ”, само че не сте изцяло сигурни какво тъкмо значи, този материал е за вас.
Какво назоваваме “Голям шлем ”?

Съвсем в резюме казано, това е събирателен термин, който се употребява за четири от най-големите шампионата по тенис в света. Ако тенисист успее да завоюва и четирите шампионата в една и съща календарна година (сезон), той печели Голям шлем.
-->


Източник на изображение:freepik.com

Къде се организират тенис шампионатите от Големия шлем?

Australian Open

Australian Open е първият шампионат от Големия шлем през годината. Провежда се от 1986 година в Мелбърн, Австралия.

Турнирът събира звездите на тениса през последните две седмици на януари в спортния комплекс  Melbourne Park. Стадионът е с подобен потенциал от 14 800 места, а кортовете, на които се играят срещите са единствено твърди.

Ролан Гарос

В края на май и началото на юни на Stade Roland - Garros се организира шампионатът, прочут на всички почитатели на тениса просто като Ролан Гарос. Тенис комплексът, на който се организира шампионата се намира покрай Porte d`Auteuil, в Париж (Франция). Стадионът е кръстен на френския боен и воин от авиацията Йожен Ролан Грос и на него се организират тенис шампионати още от 1891 година, когато се дава старт на първото национално тенис състезание във Франция.

Днес стадионът има потенциал да побере към 38 000 фенове, които желаят да се насладят на играта на едни от най-хубавите тенисисти от близо.

Ако и вие обичате да гледате тенис онлайн, само че ви е мъчно да присъствате персонално на Ролан Гарос, можете да се насладите на обичания си спорт и през.

През 2009 година е имало концепция стадионът да се реалокира отвън Париж, само че предлагането не среща поддръжката на обществото, заради което концепцията е отхвърлена.

Уимбълдън

Това е най-старият тенис шампионат освен в Европа, само че и в света. Провежда се като финален шампионат от Големия шлем, което е към края на юни и началото на юли. Турнирът е в Лондон, а главните мачове се играят на Централния корт All England Lawn Tennis and Croquet Club. Интересно за този шампионат е, че се играе на кортове на трева, а тенисистите са задължени да играят облечени в бяло. Друг любопитен подробност е, че само на шампионата в Уимбълдън системата за класиране се регистрира по друг метод.

Открито състезание на Съединени американски щати (US Open)

Последният тенис шампионат от Големия шлем се организира в Ню Йорк (САЩ) всяка година в края на август. Тенис мачовете се играят на стадион Артър Аш, който е с потенциал от близо 24 000 зрителски места.

До 1977 година шампионатът се играе на кортове на трева, които по-късно са сменени с твърди кортове.



Източник на изображение:freepik.com

Още нещо любопитно

Турнирите от Големия шлем не престават 14 дни, като през този интервал на корта излизат както мъже, по този начин и дами.

По време на всеки от шампионатите 128 мъже и 128 дами се състезават в 7 кръга на сингъл, а в 6 кръга се състезават 64 двойки мъже, 64 двойки дами и 48 смесени двойки.

Сред спечелилите от шампионати от Големия шлем са някой от следните велики тенисисти:
Рафаел НадалНовак ДжоковичРоджър ФедерерАндре АгасиСерина УилямсМария ШараповаЩефи ГрафМартина НавратиловаКир Евърт и доста други
Напълно отговорно можем да кажем, че тенис шампионатите от Големия шлем са освен с максимален награден форд и носят най-голяма известност на тенисистите, които съумеят да завоюват най-малко един от четирите шампионата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР