Интересът на потребителите към традиционните български млечни изделия - сирене,

...
Интересът на потребителите към традиционните български млечни изделия - сирене,
Коментари Харесай

20% ръст на млечните био продукти у нас

Интересът на потребителите към обичайните български млечни произведения - сирене, кашкавал, кисело и прясно мляко, резервира лидерската позиция в пазарската кошница на българина. Голям брой клиенти се насочват и към различни артикули като високопротеинови, био, безлактозни и веган млечни продукти, които бележат растеж от 20%, по отношение на миналата година. Това демонстрират данните от разбор на трендовете в потреблението на основни за българския пазар стокови групи, направен от Kaufland България.

„ В последните години следим засилен интерес към профилираните млечни артикули, като това е натурален резултат от устрема на българина към по-здравословно хранене. Повишение в търсенето има и към веган продуктите по време на пости, като огромна част от клиентите ни употребяват тези интервали, съчетавайки ги с опцията за филтриране на организма “, разяснява Жечка Великова, началник „ Млечни артикули “ в Kaufland България.

Бялото саламурено сирене си остава най-предпочитаният артикул в категорията „ Млечни “ от българския консуматор. Само през 2021 година са закупени 3 пъти повече количества сирене, спрямо кашкавал. Резултатите тук се изясняват, както с обичайна обвързаност на българина към сиренето като независим артикул, по този начин и като съставна част в голям брой кулинарни предписания.

Рекорден растеж в търсенето се вижда при протеиновия артикул „ скир “, като единствено за една година нарастването му е с 86%. Традиционният исландски артикул навлезе наскоро на българския пазар, само че заради приликата му с родното кисело мляко, бързо зае забележителен пазарен дял.

„ Сред по този начин наречените „ съвременни “ артикули се подрежда и италианското сирене бурата. Интересът към него бележи скок с 30%, по отношение на предходната година “, добавя Великова. Интерес има и към наложилите се към този момент и у нас вносни продукти като италианските твърди сирена –Пармиджано Реджано и Грана Падано, френските козе и сини сирена с мухъл и полутвърди сирена от Нидерландия. Търсенето при тях е към момента нишово, само че са желани артикули, изключително към празници или други специфични мотиви “, разяснява още Великова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР