IntelliGenes, първият по рода си софтуер, създаден в Rutgers Health,

...
IntelliGenes, първият по рода си софтуер, създаден в Rutgers Health,
Коментари Харесай

Изследователи разработват софтуер с изкуствен интелект за прогнозиране на заболявания

IntelliGenes, първият по рода си програмен продукт, основан в Rutgers Health, съчетава подходи на изкуствен интелект (AI) и такива за компютърно образование за премерване на смисъла на характерни геномни биомаркери, с цел да помогне за прогнозиране на болести при пациенти, настояват неговите разработчици.

 

Проучване, оповестено в Bioinformatics, изяснява по какъв начин IntelliGenes може да се употребява от необятен кръг консуматори за разбор на мултигеномни и клинични данни, написа Medical Express.

 

Зеешан Ахмед, водещ създател на проучването и член на факултета в Rutgers Institute for Health, Health Care Policy and Aging Research (IFH), сподели, че сега няма изкуствен интелект или принадлежности за компютърно образование, които да изследват и поясняват целия човешки геном, изключително за неспециалисти. Ахмед и членовете на неговата лаборатория Rutgers проектираха IntelliGenes, тъй че всеки да може да употребява платформата, в това число студенти или такива без положителни знания по биоинформатични техники или достъп до високопроизводителни компютри.

 

Софтуерът съчетава стандартни статистически способи с авангардни логаритми за компютърно образование, с цел да сътвори персонализирани прогнози за пациентите и образно показване на биомаркерите, значими за прогнозирането на болестта.

 

В друго изследване, оповестено в Scientific Reports, откривателите са приложили IntelliGenes, с цел да открият нови биомаркери и да предскажат сърдечно-съдови болести с висока акуратност.

 

„ Има голям капацитет в конвергенцията на набори от данни и зашеметяващото развиване на изкуствения разсъдък и компютърното образование, “ сподели Ахмед, който също е помощник професор по медицина в Медицинското учебно заведение Робърт Ууд Джонсън.

 

„ IntelliGenes може да подкрепи персонализирано ранно разкриване на чести и редки болести при пациенти, както и да отвори пътища за по-широки проучвания, водещи в последна сметка до нови интервенции и лекувания. “

 

Изследователите тестваха софтуера, употребявайки Amarel, високопроизводителния изчислителен клъстер, ръководен от Rutgers Office of Advanced Research Computing. Офисът дава изследователска компютърна среда и база данни за откривателите на Rutgers, ангажирани в комплицирани изчислителни и интензивни планове с данни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР