Интелектът, създаден от човека, се развива със смайващи темпове, управлява

...
Интелектът, създаден от човека, се развива със смайващи темпове, управлява
Коментари Харесай

Петър Витанов с лекция в БАН: Ползите на изкуствения интелект са безспорни, но е важно да опазим човешките права


Интелектът, основан от индивида, се развива със смайващи темпове, ръководи процеси и намира приложения в съвсем всички сфери на всекидневието. Ползите са явни, само че има и редица рискове за човешките права и свободи.

Това беше фокусът на лекцията на Петър Витанов, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Института по философия и социология на Българска академия на науките . В полемиката участваха шефът на Института проф.дфн Веселин Петров и Сара Чандлър, старши консултант ЕDRI, мрежа от неправителствени организации.

Витанов беше докладчик по тематиката за изкуствения разсъдък в наказателното право и потреблението му от полицията и правосъдните органи по наказателноправни въпроси в Европейския парламент. Сега работата му продължава по плана на правилник, който следва да контролира използването на изкуствения разсъдък в Европейски Съюз.

„ Масовото наблюдаване благодарение на биометрични данни и предсказването на закононарушения към този момент се случват в редица страни. В Китай отидоха още по-далеч и вкараха така наречен social scoring - рейтингова система, която следи и изследва държанието на хората и ги прави оценка също като хотелите и заведенията за хранене. Интелектът, основан от индивида, се развива със смайващи темпове, ръководи процеси и намира приложения в съвсем всички сфери на всекидневието. Ползите са явни, само че не трябва да забравяме и рисковете “, сподели Витанов.

Употребата на ИИ във от ден на ден сфери на публичния и персоналния живот повдига редица етични, морални, само че и правни въпроси. В отчета си пред Българска академия на науките Витанов прегледа въпросите, свързани с потреблението на технологии като лицево различаване, логаритми за предсказание на закононарушения и други в наказателното право и потреблението им от полицейските и правосъдните органи по наказателноправни въпроси.

„ Данните разрешават да се категоризират лица по дадени характерности, да се плануват държания, да се пресмятат вероятни опасности. Редица компании към този момент употребяват изкуственият разсъдък, с цел да прегледат и отсеят стотиците CV-та на евентуални чиновници, банките преценят дали да ви провиснал заем и благодарение на бази данни и.Преценката на изкуственият разсъдък обаче не всеки път е точна и справедлива, системите регистрират неточности, а тези неточности от своя страна могат да трансфорат хората в почтени жертви, да ги лишат от права и благоприятни условия, които им се поставят по хипотеза “, сподели още Витанов.

Проучвания на разнообразни организации дават редица образци по какъв начин изкуственият разсъдък не просто не постоянно е справедлив, а от време на време в допълнение изкривява резултатите, което носи отрицателни резултати и води до в допълнение маргинализиране на расовите малцинства. Според Петър Витанов фирмите, които създават и сформират ИИ имат сериозен стопански интерес от стартирането на тези принадлежности на пазара. Ето за какво е належащо да има повече отговорности за потребителите. Сряд тях за груповото обезщетение, сходно на друго законодателство на Европейски Съюз, като GDPR.

„ Използването на лицево различаване на публични места може да попречи на правилото за свободата на мнението и изразяването заради обстоятелството, че такова нещо като отбрана на „ груповата анонимност “ към този момент не съществува, в случай че всеки в групата може евентуално да бъде разпознат. Това може да докара до обстановка хората да се опасяват да вземат участие “, даде образец за една от заплахите Витанов.

„ Като цяло поздравявам позицията на Европейската комисията, че избран вид потребление на изкуствения разсъдък е недопустим и би трябвало да бъде неразрешен, както и че би трябвало да има строги условия и разпореждания за потреблението на приложения, които допускат висок риск за главните права на хората, само че има и още тревожни моменти “, сподели пред учените Витанов.

Сара Чандлър, старши консултант в ЕDRI, сподели от своя страна, че най-важната задача пред неправителствения бранш е да дефинира границите, тъй че да не се стопира развиването, само че да не се вършат взаимни отстъпки с човешките права.

„ Задачата на философията не е да дава рекомендации за по-нататъшното развиване на която и да е научна дисциплинираност въз основа на актуалното положение на нейното положение; задачата на философията е да очертае хоризонти за развиване въз основа на разбор на някои общи закономерности и заключения за някои интервали от развиване на човешките столетия и човешката цивилизация “, сподели проф. Веселин Димитров.



За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:



.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР