Intel се опитва да докаже, че нейните процесори от девето

...
Intel се опитва да докаже, че нейните процесори от девето
Коментари Харесай

Манипулира ли Intel тестове, за да покаже превъзходство над AMD?

Intel се пробва да потвърди, че нейните процесори от девето потомство в " действителния свят " се оправят по-добре от Ryzen 3000 на AMD. В края на май по време на ревюто Computex 2019 от там дадоха обещание да показват резултати от проби и в този момент показа техни резултати.

Под проби в " действителния свят " в Intel схващат потребление на бенчмаркове, симулиращи работа с известни приложения. Обикновено фирмите за употребяват продукта Cinebench, който се радва на висока известност и измежду публицистите и критиците в ИТ сферата. Според Intel обаче потреблението на Cinebech измежду потребителите едвам 0,54%.

Т.е. от там настояват, че софтуерът е по-скоро нишов. В това има логичност, защото главната му цел в действителност са проби и резултати за реднъринг на графика и е най-подходящ за оценка продуктивността на високопроизводителни компютри.

Резултатите на Intel

 Манипулира ли Intel проби, с цел да покаже предимство над AMD?
За да мери действителната ежедневна продуктивност Intel съпоставя свои топ процесори от девето потомство Core i9 и Core i7 с най-бързия артикул на AMD – Ryzen 9 3900X. Използваният Core i9-9900K разполага с 8 ядра и може да обработва 16 влакна, до момента в който неговият съперник е 12-ядрен (24 нишки).

Според резултатите на Intel потребление на бенчмарка Sysmark 2018, предопределен за тестване компютри с Windows, Core i9-9900K се оказва със 7% по-бърз, до момента в който Core i7-9700K изпреварва съперника си с 3 на 100. При проби с игри Core i9 и Core i7 са надлежно с 6 и 2% по-бързи от Ryzen 9 3900X.

Що се отнася до по-интензивните натоварвания SPECrate2017_int_base 1T, в едноядрен режим Core i9 е по-добър с 9%, а Core i7 – с 6%. Оценката на уеб продуктивността с WebXPRT 3 – Edge пък Core i9 с 3 на 100 по-бърз, а резултатът на Core i7 е еднакъв с този на Ryzen 9.

Единственият тест, в който процесът на AMD е посочил предимство е Cinebench. В него Core i9 и i7 са посочили надлежно 65 и 49 на 100 от продуктивността на Ryzen 9 3900X.

Intel също по този начин е употребила симулатор за държанието на течност, с цел да оцени работата контролера на паметта. В рамките на теста Core i7 е приключил симулацията за 15 мин., до момента в който на Ryzen 9 са били нужни 17 мин.

Допълва се,че този тест зависи от паметта. Вътрешната връзка на AMD, Infinity Fabric, показва 75 наносекунди забавяне про връзката с DRAM паметта и 78 наносекунди сред обособените ядра. При Core i9 съответните резултати са 62 и 44 наносекунди.

Реакции на специалисти

Много западни издания се сплотиха към мнението, че резултатите от тестванията са маркетингов ход от страна на Intel, до момента в който пордуктите на AMD имат редица прерогативи. Сред най-популярните забележки е по-добрата работа на Ryzen 3000 в многонишков режим.

Различни издания акцентират, че в Intel са наблегнали на тадиционно мощна своя страна – игрите. Пуснатият в продажба преди към година Core i9-9900K бе рекламиран и като най-бързият геймърски процесор. Може обаче да уточни, че игрите също се явяват самобитна ниша, която обаче Intel са присъединили в своите проби в " действителния свят ".

Не на последно място компания употребява тестовото приложение Sysmark, на което чиповете на Intel се показват по-добре от тези на конкуренцията. През 2016 година AMD съобщи, след осъществяване на лични проби, че този бенчмарк завишава резултатите на Intel. През 2010 година пък Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати (FTC) пък задължи Intel да уведомява потребителите, че тестванията Sysmark и MobileMark може да са оптимизрани за нейни проби.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР