Intel обяви придобиването на Habana Labs, сартъп, опериращ в областта

...
Intel обяви придобиването на Habana Labs, сартъп, опериращ в областта
Коментари Харесай

Intel придобиват Habana Labs

Intel разгласи придобиването на Habana Labs, сартъп, опериращ в региона на изкуствения разсъдък. Сумата по договорката е два милиарда $.

Сделката сред двете компании е значима освен поради сериозната сума, която Intel отделят, само че и поради обекта на договорката – амбициозна и сполучлива компания, която може да сближи разликите сред Intel и техните съществени съперници в създаването на AI хардуерни решения – пазар, който се чака да надвиши $24 милиарда до 2024.

Основан преди три години, израелският стартъп Habana Labs набира първоначално си общи вложения в размер от $120 млн. През лятото компанията показа Gaudi, осемядрен процесор, планиран с единствената цел да бъдат обучавани AI модели. При анонса му Habana показа и бенчмарк тест, в който Gaudi съумява да образова известен ML модел 3.8 пъти по-бързо от флагманските графични чипове на Nvidia за дейта центровете V100.

Освен това, Habana имат друга сходна технология с името Goya, който също показва рекордни калкулации в бранша. Той се базира на същата осемядрена технология, употребена от Gaudi, само че има друг дизайн, който е ориентиран към инференцията или за пускане на AI модели, които към този момент са били подготвени и са почнали да работят с действителни данни.

„ Habana ще усъвършенства нашите оферти в региона на изкуствения разсъдък със семейство от процесори за високоскоростно образование и стандартизирана програмна среда за адресирането на AI натоварванията “, разгласи при анонса на договорката Навин Шеной, изпълнителен вицепрезидент и общоприет управител на звено Data Platforms Group в Intel.

От компанията обявиха, че Habana ще продължи да оперира като независим бизнес до привършване на договорката, като нейният ръководител Авигдор Виленц ще се причисли към Intel в качеството си на старши консултант.

Habana не е първият стартъп, който Intel придобива в блян да се конкурира с Nvidia на полето на изкуствения разсъдък. През 2016 компанията закупи Nervana Systems за сумата от $400 млн. Именно тяхната технология стои в основата на сегашните предложения на Intel в AI сегмента.

Що се отнася до Habana, компанията може да се похвали, че Goya към този момент се употребява от няколко облачни снабдители на хиперскални калкулации и компании, опериращи на пазара на самостоятелния превоз.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР