[“Интегра пластик] Още по темата Идва ли наистина краят на

...
[“Интегра пластик] Още по темата Идва ли наистина краят на
Коментари Харесай

"Интегра пластик" влага 40 млн. евро в завод до Елин Пелин

[ “Интегра пластик ”] Още по тематиката
Идва ли в действителност краят на пластмасовите произведения за еднократна приложимост

Европейският парламент утвърди лист на артикули, които да бъдат неразрешени още от 2021 година, само че окончателното решение следва
25 окт 2018
Кармену Вела: Пластмасовият боклук в действителност е скъп запас

Kомисарят по околната среда, морските въпроси и риболова пред " Капитал "
16 яну 2018 Софийската компания " Интегра пластик " построява наоколо до гр. Елин Пелин цех за произвеждане на рециклируема пластмаса. Инвестицията е в размер на 40 млн. евро, а предприятието би трябвало да проработи през февруари 2019 година Финансирането е обезпечено посредством лични средства и банкови заеми, съобщи за " Капитал " Юлиан Белев, изпълнителен шеф.

37 000 vs 22 000

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Заводът е ситуиран на близо 35 хиляди кв. метра повърхност. Плановете са той да преработва годишно 37 хиляди тона пластмасови боклуци, от които да получава 22 хиляди тона регранулат - съществена суровина за производството на необятна гама промишлени и битови пластмасови произведения. Балираните отпадни пластмаси ще се доставят от общински съоръжения и промишлени предприятия.

Решението за този бизнес идва след отхвърли на Китай да приема пластмасови боклуци от Европа. " Видяхме, че се отваря огромна пазарна ниша. Възможните решения за изхвърляните големи количества пластмаси са няколко – депониранe, което обаче е много компрометирано, изгаряне, което не е задоволително дейно, преработване. Рециклирането е от дълго време прочут способ, само че казусът при него е, че всеобщо употребяваните технологии не разрешават да се получи първоначален материал с задоволително положителни качества. Започнахме да търсим новаторски и ефикасни технологии и това ни води в скандинавските страни ", изясни за " Капитал " Юлиан Белев.

[ “Интегра пластик ”] Без човешка интервенция

Заводът край Елин Пелин ще е високотехнологичен, тъй като ще употребява изцяло автоматизирани процеси за преправка на отпадъците, без присъединяване на човешка ръка. " Първата стъпка е прецизното подбиране. Разделянето на обособените видове пластмаси ще става посредством така наречен оптични сепаратори във тип на поточни линии, създадени от скандинавски и немски компании. Система от лъчи разрешава на оптичните сепаратори да разпознават продуктите по типове и качествени индикатори, даже по цветове. Няма заплаха от нездравословни излъчвания в атмосферата, защото при преработката не се правят никакви горивни процеси ", изяснява процеса Юлиан Белев.

Заетите в новия обект ще са 85, които ще преминат авансово през особено образование.

От офиса в Солун

В Европа има 60 хиляди предприятия, които използват пластмаси за произвеждане на най-различни произведения. Само за опаковки се употребяват годишно 80 млн. тона пластмаси. Всичко това са евентуални наши клиенти, изясни Белев. Според него съществуването на пазар е " отвън подозрение ".

" Предизвикателствата пред бизнеса са софтуерни – по какъв начин от мощно нечист боклук да произведем вторична високо качествена суровина, която се приближава до параметрите на пластмасата, създадена от нефт. Ако технологията обезпечи параметрите, към които се стремим, това ще разреши основаване и на други предприятия, сходни на нашето ", заключи Юлиан Белев.

" Интегра пластик " към този момент е построила собствен търговски офис в Солун, който ще дава отговор за продажбите.

Акционерите

Акционери в " Интегра пластик " са три компании. Мажоритарен дял от 51% държи " Бетаинвест " на Ангел Георгиев, който е притежател на търговеца на едро на зърно и фураж " Билдком " и на производителя на олио " Олива " АД.

Една четвърт от акциите държи записаната в Кипър " Валенова лимитед ", представлявана от гръцкия жител Константинос Зиогас. Той е притежател на компания " Космотрейд " в Гърция, която е в бизнеса с ръководство на боклуци.

Третият акционер с 24% дял е " Атмос инженеринг " със съдружници Юлиан Белев и Аспарух Делев. Юлиан Белев има миноритарен дял и е изпълнителен шеф на Завода за произвеждане на етанол от зърнени култури " Алмагест " край Ихтиман. Пластмасите да не се трансформират в боклук
Кръговата стопанска система изисква от отпадъците да се извличат оптимално количество първични материали, които да се върнат назад в производствата, откъдето идват. Европейската комисия към този момент сложи задача към 2020 година общините да обезпечат механизъм за възобновяване на най-малко 50% от рециклируемите боклуци. Този ангажимент би трябвало да нарасне до 70% през 2030 година, като са планувани и междинни цели. Засега в България задачата се извършва с темпове под 20%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР