Институциите у нас имат амбиция да бъде създаден Институт за

...
Институциите у нас имат амбиция да бъде създаден Институт за
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Обмисля се създаването на Институт за български език по модела на Института Сервантес

Институциите у нас имат упоритост да бъде основан Институт за български език по сходство на Института "Сервантес " да вземем за пример, разгласи вицепрезидентът Илияна Йотова на среща нощес с представители на българската общественост в Братислава. Столицата на Словакия е част от обиколката й по стъпките на светите братя Кирил и Методий в навечерието на 24 май.

"Работи се и за построяването на интернет платформа, посредством която българите в чужбина ще могат да слагат проблемите си пред управляващите у нас, а също да поддържат връзка между тях.
Зад граница има над 400 неделни български учебни заведения, само че те към момента не могат да решат казуса си със узаконяването, означи вицепрезидентът, представена от Българска телеграфна агенция.

Инициативата си да тръгне по стъпките на Св.Св. Кирил и Методий тя изясни с желанието да покажем на европейските си сътрудници от кое място е тръгнало българското духовно начало.

Днес Йотова ще бъде през днешния ден в град Нитра, именуван словашкия Витлеем, а по-късно ще посети и Белград.

Вчера вицепрезидентът бе в Чехия.

„ Преди 11 века Светите братя Кирил и Методий основават нова писменост, с цел да доближи познанието до хиляди славяни на родния им език. Делото на славянските просветители ражда третата християнска цивилизация “, с тези думи Йотова откри обичайното публично честване на празника на св. св. Кирил и Методий в селището Микулчице в Чешката република. На тържеството участваха публични лица от Република България и Чешката република, както и доста българи от Централна Европа.

„ Преди ден на една маса в София седнаха европейските водачи дружно с водачите на Западните Балкани в името на обединена, просперираща и сигурна Европа. В името на човешките връзки и връзки, които ни завеща Кирило-Методиевото дело – правото на суверенни страни, правото на език, просвета, книжнина и нация. Завеща ни обръщение за разцвет посредством просвета и нематериалност, а не посредством войни “, съобщи вицепрезидентът.

„ Някъде тук, където стоим и стъпваме в този момент, върху тази земя са стъпвали първите ни учители Светите братя Кирил и Методий, дали най-мощното оръжие в ръцете ни – книжнината и познанието. Затова Микулчице от дълго време е място за поклонение. То се трансформира и в място за обединяване на европейските нации, което ни е толкоз належащо през днешния ден, тъй като дружно би трябвало да посрещнем заканите, пред които е изправен светът “, означи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на чешките домакини за това, че вършат вероятен този празник всяка година за положителните ни двустранни връзки и политика на чешката страна към българите, които живеят на нейна територия.

Илияна Йотова означи решаващата роля на тогавашната българска страна за запазване делото на Светите братя посредством приемането на Кирило-Методиевите възпитаници. „ Трудно ни е през днешния ден да си представим прозорливостта на един български държател, колебаещ се сред езичеството и християнството, когато не просто ги приема, само че подрежда да се превеждат светите книги и да се основава литература и просвета на новите свещени букви “, съобщи вицепрезидентът. Илияна Йотова се разгласи срещу всевъзможни опити за пренаписване на историята, свързани с делото на Светите братя и произхода на славянските букви.

„ Няма по-силен знак от облиците на двамата братя за това място, което от година на година се трансформира от ден на ден в място за единство на един народ, на българите “, означи вицепрезидентът пред паметника на Св. св. Кирил и Методий – дело на огромния създател Емил Венков, повдигнат благодарение на родолюбиви българи и българската страна.

Илияна Йотова дефинира като модерни будители учителите, които преподават български език отвън рамките на Родината. „ Вие поддържате българщината като възпитавате децата в обич към Родината. Будител е дума, която има единствено в нашия език и не всеки може да я има. Затова би трябвало да сте горди “, съобщи вицепрезидентът.

„ Да помним, че българската страна е империя на нематериалност и просвета, основала и отстояла личен език и книжовност, предала познанието на доста нации. Днес кирилицата е третата писменост в Европейския съюз “, обърна се вицепрезидентът към българите, събрали се в Микулчице.

„ 11 века наследството на Светите братя е живо. За нас европейските нации най-важно е образованието, приказваме и имаме вяра в Европа на знанието, на новите технологии, това ще завещаем и на децата ни. Но най-важното обръщение за нас е това магическо изречение от „ Проглас към евангелието “: „ За това чуйте, всички славяни, голи са без книги всичките нации “, с това приключи приветственото си слово Илияна Йотова.

По-късно вицепрезидентът посети базиликата „ Св. св. Кирил и Методий и успение на св. Богородица “ във Велехрад. За културните връзки сред Република България и Чешката република Илияна Йотова беседва с регионалния шеф на Злин Иржи Чунек и кмета на Велехрад Алеш Мергентал. Вицепрезидентът е съорганизатор на честванията на живота и делото на Светите братя в Република Чехия и Република Словакия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР