Институтът за пазарна икономика започва нов двугодишен проект с фокус

...
Институтът за пазарна икономика започва нов двугодишен проект с фокус
Коментари Харесай

Институтът за пазарна икономика започва мащабен проект срещу незаконната търговия

Институтът за пазарна стопанска система стартира нов двугодишен план с фокус върху противозаконната търговия с тютюневи произведения у нас.

От ИПИ показват, че България е основен образец във връзка с противозаконната търговия на тютюневи произведения в Европейския съюз заради ред аргументи. Първо, страната е външна граница на Европейски Съюз. Второ въпреки и да е най-бедната в Европейски Съюз, България следва да ползва минималните акцизни ставки върху тютюневите произведения в съюза. Трето, страната се характеризира със слаби институции и високи усещания за корупция. Четвърто, България е измежду страните, чиито бюджети са в най-голяма степен подвластни от акцизното облагане на тютюневи произведения в Европейски Съюз. През последните 10 години България се изправи пред редица провокации във връзка с акцизното облагане на тютюневите произведения, които в обособени моменти донесоха негативи за пазара и обществото като цяло.

Основната цел на плана на ИПИ „ Право и стопанска система на противозаконната търговия с тютюневи произведения в България ” е да изследва и покаже минусите във водените политики, както и институционалните недостатъци, които дават добра почва за противозаконна търговия с тютюневи произведения у нас. Тези проблеми от своя страна водят до съществени отрицателни последствия за обществото като деформиране на легалния пазар, загуба на данъчни доходи, корупция и финансиране на незаконни действия.

„ Стъпвайки на смесения метод „ стопанска система и право ”, ще обвържем икономическите тематики като акцизната политика, еластичността на цените и достъпността за потребителите с правните и институционални въпроси. Сред последните ще подчертаваме върху адекватността на законовата рамка, представянето на проверяващите органи и прокуратурата, както и правосъдната процедура в сферата. Това ще ни помогне да изведем решения за политиките и регулаторната рамка, които ще бъдат от изгода както за държавното управление (данъчни приходи), по този начин и за участниците на пазара (честни правила и ограничение на противозаконния пазар) ”, се споделя в позицията на ИПИ.

Водещият фокус на плана ще е върху противозаконната търговия в България. Въпреки това, планът ще има своята устременост и към европейските политики. По-доброто схващане на евентуалните отрицателни резултати от хармонизирането на акцизната политика в границите на Европейски Съюз е от основно значение за бъдещото развиване на съюза в тази посока.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР