Институтът за пътна безопасност се обръща към МВР и Министерство

...
Институтът за пътна безопасност се обръща към МВР и Министерство
Коментари Харесай

КАТ залага капани за пари на пътя, алармират експерти

Институтът за пътна сигурност се обръща към Министерство на вътрешните работи и Министерство на финансите, което по силата на чл.157, ал.5 от Закон за обществените финанси, взима и ръководи в " единната сметка "  излишъците от Фонда за сигурност на придвижването. Към края на 2023 година по сметката на фонда би трябвало да има налични повече от 423 милиона лв., съобщи България он ер

В Наредбата за ръководство на фонда е записано, че приходите се набират от санкции за нарушавания, снимани с механически средства. Средствата от фонда се разходват за потребностите на Министерство на вътрешните работи. За интервала 2022-2023 година от фонда са изразходени към 33 милиона лв. за камери, консумативи и програмен продукт. Това съставлява по-малко от 8% от наличните средства във Фонда, осведомят от ИПБ, като цитират данни на Министерство на вътрешните работи.

За интервала 2022-2023 година сигурността по пътищата не се е подобрила. Пътнотранспортният травматизъм продължава да е един от най-високите в Европейски Съюз. Транспортната система на България се характеризира с извънредно рискова пътна инфраструктура, неефикасен надзор и високи равнища на корупция. Свидетели сме по какъв начин виновните институции непрестанно се оплакват от неналичието на ресурси/пари за осъществяване на политики в пътната сигурност, акцентират специалистите в писмото си.

Според тях гражданите с цялостно съображение недоволстват и не заплащат санкциите си, защото те не виждат резултатите, които сте им дали обещание.

" Самоцелното събиране на средства от санкции във фонд, без ясна визия за модел за тяхната приложимост и дейна активност към подобряването на пътната сигурност и запазването на живота на жителите, е явен индикатор за НЕКАДЪРНОСТ или нещо друго. Изразходваните средства от фонда до този миг са минимални и само за снабдяване на техника, с която да се събират повече пари. Управлението на Фонда за сигурност на придвижването доста наподобява на ръководството на комерсиална компания, която харчи колкото се може по-малко, с цел да осъществя на края на годината остатък, който да се употребява от притежателя ѝ - министърът на финансите ", написа в позицията на ИПБ.

Данните демонстрират, че за последните 9 месеца са издадени електрони фишове за превишена скорост за над 120 милиона лв., като за същия интервал са събрани повече от 72 милиона лв., без това да повлияе по никакъв метод на пътнотранспортния травматизъм.

" Това е народен връх за налагане на санкции. Залагането на клопки по пътищата на България се е трансформирало в държавна политика, целяща да събира пари от българските жители, с цел да се подкрепи осъществяването на бюджета.  Настояваме този държавен рекет да бъде неотложно прекратен. Ако това не се случи ще организираме осведомителна акция, посредством която да достигнем до всеки водач, за да се противопоставим на финансовото безчинство от страна на Министерство на финансите ", завършва писмото на ИПБ до Министерство на вътрешните работи и МФ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР