Институтът за пътна безопасност разпространи остро писмо, в което критикува

...
Институтът за пътна безопасност разпространи остро писмо, в което критикува
Коментари Харесай

Експерти питат президента защо държи Шишков за министър

Институтът за пътна сигурност популяризира остро писмо, в което подлага на критика министъра на районното развиване арх. Иван Шишков и нападна президента, който за повторно го слага на значима управническа позиция в длъжностен кабинет (през 2021 година архитектът бе заместител на Виолета Комитова в МРРБ). 
В писмото си ИПБ, неправителствена организация, която от години разкрива недостатъци в построяването и поддръжката на пътищата у нас, задава въпроса " за кого е толкоз значим министър Шишков, с цел да бъде още веднъж назначен в Министерство на регионалното развитие при съществуването на безспорни обстоятелства, че положението на пътищата е в колапс макар изхарчените 2,5 милиарда лв. през 2022 година ".
Експертите на института напомнят, че през последните седмици някогашни министри на районното развиване и благоустройството упрекнаха настоящия, че е " отворил портала на корупцията ", разплащайки милиарди левове на строителни компании, без да има съображение за това. И показват, че с голям брой свои отчети и разбори са уведомили президента за " неудачното ръководство на пътищата ". Според ИПБ със своето решение да сложи арх. Шишков отпред на Министерство на регионалното развитие президентът улеснява всички политически партии в идната предизборна акция да употребят тематиката за окаяното положение на пътната мрежа.
В последните си часове служебното държавно управление разпредели голяма изключителна сума по бюджета на Министерство на регионалното развитие и АПИ за поддържане и строителство на пътища. Кабинетът се базира на изключителното си право да отпуска финансиране над лимитите макар неналичието на утвърден бюджет за 2023 година при положение, че следва да отбрани публичния ред. Не е ясно какво постанова взимането на решение за разплащане сега, откакто строителните компании чакат част от парите отдавна, а въпросът с противозаконното строителство остава провесен и промените в Закон за устройство на територията за споразумяване на поносим статут на пътищата след инспекция останаха за различен парламент. 
От института считат, че АПИ към този момент е компрометирана конструкция и че е нужна радикална промяна в ръководството на пътната мрежа на България. Те оферират Агенция " Пътна инфраструктура " да се сплоти с други две сродни организации - " Безопасност на придвижването по пътищата " и " Автомобилна администрация ", в мощна Държавна организация " Пътна администрация ". " Чрез тази нова конструкция за ръководство ще се приоритизира пътната сигурност, като се доближат нужните равнища на дейно ръководство. Ще се понижи доста административната тежест. Новата конструкция ще се трансформира в първокачествен разпределител на бюджетни средства и ще бъде държавният орган, виновен за положението на сигурността на цялата пътнотранспортна система. Зад нея няма да може да се крият министри, отваряйки " корупционни портали ", аргументират се от ИПБ.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР