Институтът за пътна безопасност настоява предложенията на Менда Стоянова за

...
Институтът за пътна безопасност настоява предложенията на Менда Стоянова за
Коментари Харесай

Институтът за пътна безопасност: Стоянова, за застрахователите ли работите?

Институтът за пътна сигурност упорства предложенията на Менда Стоянова за промени в Кодекса за застраховането да бъдат оттеглени.

Промените касаят реда и изискванията за установяване на имуществените и неимуществените компенсации при застраховка " Гражданска отговорност " и с тях се дефинира таван от 20 000 лв. обезщетение за околните на умрял при злополука. На нея ще имат право брачен партньор или човек, живял на фамилни начала със починалия, както и дете и родител, написа offnews.bg.

След социална реакция министър председателят Бойко Борисов разпореди Народното събрание да подложи предложенията на необятен публичен спор. 

Въпреки че това беше направено, от Института за пътна сигурност считат, че форматът му е бил стеснен, а от него като само " подстрекателство " е излязло изказванието, че застраховката " Гражданска отговорност " може да скочи до 2000 лева. 

В отворено писмо до ръководителя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от института упорстват предлагането за промени в Кодекса за застраховането да бъдат оттеглени, и пресмятат, че това няма да докара до скок в застраховките. В писмото се показва, че и в този момент застрахователите могат да вдигнат цената, само че не го вършат, тъй като цената се дефинира освен от размерите на риска, а и от пазарните връзки.

От Института показват даже и подозрението, че Стоянова работи като " представител на застрахователните сдружения ".

Ето и цялостния текст на писмото:

 
Уважаема госпожа Стоянова,

обръщаме се кам Вас посредством медиите, защото се притесняваме, че и това писмо ще остане без отговор и реакция от Ваша страна.

Председателят на Политическа партия „ ГЕРБ ” и министър-председател, господин Бойко Борисов, Ви разпореди да проведете необятен спор по отношение на Вашето предложение за налаганe на предели на компенсациите за околните при гибел, настъпила в следствие пътно-транспортно произшествие (ПТП). На 08.11.2018 година вие организирахте стеснен спор в границите на Комисията по бюджет и финанси. След този спор като съществена вест в медийното пространство излезе изказванието, че наградите по застраховка „ Гражданската отговорност “ (ГО) могат да доближат 1000 лв., в случай че Вашето предложение не бъде признато.

Институтът за пътна сигурност изрично се опълчва на направените опити обществото ни да се заплашва и манипулира по този метод. По време на дебата Вие не се противопоставихте на тези операции и това докара до мощно напрежение измежду жителите на Република България. В същото време господин Йордан Цонев се държеше като юрист на застрахователните компании и с наставнически звук спираше всеки опит за опълчване на Вашето предложение. По този метод дебатът се трансформира във фарс.

Уведомяваме Ви, че и сега застрахователните компании могат да вдигнат цената на Гражданско отделение на 1000 или 2000 лв., само че не го вършат. Това е по този начин, тъй като цената се дефинира освен от размерите на риска, а и от пазарните връзки. До този миг не е показан нито един отчет, който да демонстрира нуждата наградата по Гражданско отделение да стане 1000 лв., в случай че не бъде признато Вашето предложение. Конкуренцията в сектора основава условия застрахователите, според от съответната си фирмена политика, да оферират цени за застраховането на един и същи автомобил с разлика до 100 лева по отношение на други застрахователи. Това е първото доказателство, че не се постанова фрапантно нарастване на цената за Гражданско отделение.

От интернет-страницата на Комисията за финансов контрол е видно, че за 2017 година приходите от застраховка Гражданско отделение са в размер на 659 227 502 лв., а общо изплатените компенсации са 406 924 553 лв.. Административните разноски по закон могат да доближат до 20%, или това са 131,8 милиона лв.. Т.е остават над 120,5 милиона лв. за 2017 година. Тази сума, съгласно Комисията за финансов контрол, е незадоволителна за застраховане на бъдещи искове. Това значи, че още при започване на 2018 година застрахователните компании са почнали да работят с дефицит на финансов запас. Учудващо е за какво, следователно, чак в края на годината и без необятен публичен спор Вие внасяте предложение за налагане на предели на компенсациите при гибел от ПТП. Тези ваши дейности пораждат основателни съмнения, че в тази ситуация Вие не действате като депутат, а като представител на застрахователните сдружения. Предложението за налагане на предел за неимуществени вреди ще засегне само тези, които най-вече са потърпевши от неефективното ръководство на пътната сигурност в България.

Считаме, че е оправдано да се предложат пакети от ограничения, обхващащи целия набор на застраховката „ Гражданска отговорност “, в това число и съответна система ”Бонус-малус ”, с цел да не се постанова през няколко месеца да се поправя Кодексът за застраховането.

Предлагаме на застрахователните компании да се понижи признаването на административните разноски за Гражданско отделение с 10%, а предел да има само за спомагателния кръг лица, произлизащи от тълкувателното решение на Върховен касационен съд от тази година.

Уважаема госпожа Стоянова, настояваме да оттеглите предлагането си, с цел да може дебатът да продължи експертно, без отправянето на ултимативни закани към обществеността и без да се насажда чувството, че за следващ път ще бъдем излъгани. Надяваме се, че всички ние в България, които ежедневно попълняме черната статистика от убити, ранени и инвалидизирани, няма да останем сами в битката си за правдивост.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР