Институтът за пътна безопасност излезе с позиция във връзка с

...
Институтът за пътна безопасност излезе с позиция във връзка с
Коментари Харесай

Акциите на МВР по границата за неплатени глоби не постигат целта си, твърдят от Института за пътна безопасност

Институтът за пътна сигурност излезе с позиция по отношение на инспекциите на Граничен контролно-пропусквателен пункт за неплатени пътни санкции и събирането им освен от водачите, само че и от пасажерите в коли и в рейсове при излизане от границите на Република България, в която се споделя, че мероприятието не реализира „ предварителна защита “, каквато е заявената му от „ Пътна полиция “ цел.

В мнението написа, че с мероприятието се основава спомагателен хаoс към съществуващия подобен по повод контрола, налагането на санкции и събиране на санкциите за нарушавания на Закона за придвижване по пътищата. „ Подходът е не по-различен от метода, общопризнат с препоръчаните промени и допълнения на ЗДвП. Въпреки декларираното преди месец от министъра на превоза, че се работи по напълно нов закон, от страна на Министерство на вътрешните работи и ДАБДП бяха оповестени за публично разискване промени и допълнения в в този момент настоящия ЗДвП, които търпят редица рецензии. Подходът е не по-различен и от метода след злополуката край гр. Своге през есента на 2018 г.”, е мнението на института.

От там показват още, че съвсем две години по-късно новосъздадената ДАБДП не съумява да извършва вменените й задания - съгласуване на дейностите на множеството институции с пълномощия в региона на обезпечаване сигурността по пътищата, приемане и осъществяване на проект за деяние, включващ ограничения за предварителна защита и положителни европейски практики и практикуване на ефикасен надзор.

През последните дни в Института за пътна сигурност са се получили голям брой сигнали от жители, преминаващи границата, за случаи на платени от тях наказания, които по разнообразни аргументи не са отразени в системата на КАТ; за разминавания в системите на КАТ и на Национална агенция за приходите по отношение на заплащането на санкциите; за предявяване на наказания, погасени по давност; за часове прекарани на границата.

Институтът за пътна сигурност смята, че без смяна на в този момент настоящата процедура за определяне на извършители, връчването на наказателни постановления, както и събирането на санкциите е невероятно да се реализира резултата всеки, който е нарушил разпоредбите за придвижване, да понесе отговорност. „ Да се твърди от страна на Министерство на вътрешните работи, че връчването на фишове и наказателни постановления и заплащането им в границите на 2 часа при излизане от страната е предварителна защита, че ще превъзпита водачите и че ще има резултат върху понижаване броя тежките пътни катастрофи е извънредно несериозно и разкрива цялостно непознаване на философията и инструментите за попречване на тежки ПТП ”, настояват от организацията. Те споделят и изразеното от редица адвокати мнение, че мярката нарушава конституционни права и е несъответстваща.

„ Настояваме Министерство на вътрешните работи да предприеме действителни ограничения за предварителна защита на ПТП, а не в миг на невиждана обществена и икономическа рецесия, породена от COVID-19, да слага българските жители в в допълнение неподходящо състояние с изпълняваното мероприятие, чийто единствен резултат би бил обезпечаване на бързи приходи в държавния бюджет”, написа още в позицията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР