Институтът за фундаментални въпроси (FQXi) е публикувал доклад на своите

...
Институтът за фундаментални въпроси (FQXi) е публикувал доклад на своите
Коментари Харесай

Физици опровергаха съществуването на паралелни вселени

Институтът за фундаментални въпроси (FQXi) е разгласил отчет на своите откриватели, който допуска, че рационалният живот в нашата Вселена би могъл да еволюира при изцяло разнообразни физически условия. Новото проучване в действителност подкопава главния мотив в поддръжка на теорията за съществуването на паралелни вселени.

Както оповестява Phys.org, проучването е засегнало казуса за по този начин наречената фина конфигурация на Вселената. Една от известните теории гласи, че познатият ни Космос като че ли е бил особено приспособен за развиването на рационален живот. Тази доктрина допуска, че в случай че стойностите на някои от физическите параметри – да вземем за пример като масите на обикновените частици, се трансформират даже нищожно, тогава възникването на живот би станало невероятно.

Но тук поражда въпросът: за какво познатите ни физически условия са приспособени за човешкото битие? Отговорът дава теорията за мултивселена. Тя твърди, че има безконечен брой паралелни вселени, всяка с разнообразни физически параметри. В една от тези вселени параметрите се оказали подобаващи за развиването на живота. 

„ Според новите калкулации настройката, нужна за това някои от тези физически параметри да породят живот, се оказа по-малко точна от настройката, нужна за намиране на съответна радиостанция - споделя водещият създател Мириам Франкел. - Ако това е правилно, то хипотетичната фина конфигурация на Вселената може да бъде заблуда. "

В отчета се отбелязва, че е наивно да се има вяра, че животът зависи само от изумително дребни вариации във физическите величини. Учените потвърждават, че той може да одобри напълно друга форма. Това е допустимо, в случай че няколко физически параметъра се преглеждат като изменящи се по едно и също време. Такъв сюжет, съгласно създателите, отстранява казуса с фината конфигурация. С други думи, нашата Вселена не е резултат от някаква фина конфигурация и е способна да създава живот при доста по-широк диапазон от условия, в сравнение с се смяташе по-рано.



Снимка: iStock

По-рано екип физици от Франция и Швейцария предложиха различен модел на образуването на Вселената, обяснявайки по едно и също време няколко несъответствия на Стандартния модел на физиката. Резултатите от опити, извършени от учените, удостоверили валидността на главните положения на Стандартния модел на физиката на обикновените частици.

Този модел тъкмо разказва множеството от взаимоотношенията на главните частици на нашата Вселена, само че има и явни пропуски. По-специално в него отсъстват частици тъмна материя - това не разрешава да се изясни ускореното разширение на Вселената, а масата на Хигс бозона, предсказана от този модел, е най-малко три пъти по-голяма от получената в опити.

За да обяснят последното противоречие във физиката, Рафаеле Тито д`Аньоло от френския университет Париж-Сакла и Даниеле Терези от ЦЕРН са предложили различен модел, основан на хипотезата за мултивселена.

Тази догадка допуска, че по времето, когато се е формирала нашата Вселена, е имало доста други паралелни вселени. Разпределението на бозоните на Хигс сред другите вселени и техните райони е било нееднородно – едни области са съдържали тежки бозони, а други - по-леки.

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР