Инспекция на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила,

...
Инспекция на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила,
Коментари Харесай

Съставиха акт на бившия кмет на Благоевград, изхарчил 4,3 млн. лв. не по предназначение

Инспекция на Агенция за държавна финансова ревизия (АДФИ) е открила, че целеви средства за подсилване на пътя до летовище „ Бодрост “ са разходвани не по предопределение, сподели на конференция кметът на Благоевград, предава Българска телеграфна агенция. 

Средствата са отпуснати с решение на Министерски съвет (МС) при започване на февруари 2021 година, а на 12 февруари същата година са били преведени по сметката на общината, напомни Байкушев.

По думите му отчетът на АДФИ удостоверява, че над 4,3 млн. лв. целеви средства от държавния бюджет са изхарчени не по предопределение, а за нарушаване на бюджетната дисциплинираност на предходният кмет на Благоевград Илко Стоянов е формиран акт за административно нарушаване, защото е трансформирал предназначението на отпуснатите средства от Министерски съвет.

Според отчета на АДФИ средствата не са налични като временен излишък от 2021 година насам, оповести Байкушев. Той добави, че предходният кмет е позволил разходването им за настоящо финансиране на разноски на общината, които не са свързани с разноски по обекта. 

Средствата бяха отпуснати по време на мандата на общинския кмет Румен Томов, след отправено писмо от него с молба да бъдат отпуснати от държавния бюджет близо 4,9 млн. лв., сподели още.

Средствата остават по сметката на общината до 19 октомври 2021 година, когато тогава настоящият кмет Илко Стоянов, със своя заповед, разпорежда прехвърлянето им за локални действия, сподели още Байкушев. От отпуснатите от Министерски съвет средства 447 хиляди са платени предплатено по банковата сметка на спечелилата състезанието за осъществяване на плана компания. Това е станало на 19 ноември 2021 година „ Изпълнението, както знаете, не е почнало и към сегашния миг “, уточни актуалният кмет на Благоевград. 

Констатацията слага общината пред неотложния ангажимент да обезпечи тези отклонени средства, сподели още и добави, че законовите благоприятни условия са две – да се платят средствата по плана на изпълнителя по контракта за социална поръчка, или да бъдат върнати сумите на страната. 

На конференцията Байкушев разяснява и тематики, свързани с градската среда. Предстои да бъдат възобновена градинката при постройката на Камерна опера – Благоевград и локалното читалище, на което място досега имаше питейно заведение. Предстои да бъде издадена заповед за унищожаване на два преместваеми обекта към едно от заведенията в града. Причината е, че притежателите имат отговорности към общината от години, сподели.

Предстои да се премени и към унищожаване на пода на терасата при хотел „ Ален мак “ в централната част на града, като следва да се издаде заповед за унищожаване и на металния заслон на терасата, а пространството да бъде върнато към площта на градската градина. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР