Инспекторите по труда у нас ловят средно по 9 души

...
Инспекторите по труда у нас ловят средно по 9 души
Коментари Харесай

Хващат по 9 на ден без трудов договор

Инспекторите по труда у нас ловят приблизително по 9 души дневно, които работят на черно. Констатираните нарушавания по отношение на полагане на труд без подписан писмен или регистриран в Национална агенция за приходите трудов контракт за интервала януари-юли 2019 година са 1813, оповестяват от Главна ревизия по труда пред „ Монитор “.

Броят на хванатите черноработници е с над 300 души по-голям по отношение на същия интервал на предходната година, когато чиновниците без документ за назначение са били общо 1486 души.

Според Кодекса на труда работата без трудов контракт се санкционира с санкция от най-малко 1500 лв.. За установените нарушавания се подхващат насилствени административни ограничения и се постановат административни санкции. Ръст се регистрира и при нарушаванията, свързани с погашение на заплатите на служащите.

Гафовете във връзка с начисляването и изплащането на възнагражденията са 5194, а за първите седем месеца на 2018-а са били 5101, съпоставиха от ГИТ. Въпреки че броят на нарушаванията е съвсем еднакъв, общата сума на откритите забавени хонорари през тази година е съвсем двойно по-малка, защото все по-редки били случаите на закъснение на заплатите на личния състав в цели предприятия. Практика е да се откриват единични случаи на неизплатени хонорари, както и непреведени последни заплати и компенсации на чиновници с прекъснати контракти.

Данните демонстрират, че сумата на откритите неизплатени хонорари през седемте месеца на 2019 година е 9,1 млн. лева, до момента в който за същия интервал през предходната година тя е била съвсем 19 млн. лева Инспекцията по труда поставя непрекъснати старания да насочва ограничавания човешки запас към най-рисковите обекти на надзор, както във връзка с осъществяването на трудовите правни отношения, по този начин и по повод сигурността и здравето при работа, твърдят от ГИТ. Най-голям е делът на работещите при неспазени хигиенични правила и условия за микроклимата – 51%, демонстрират последните данни на КНСБ. Според тях на последващо място се подреждат работещите при наднормените равнища на: звук (32%), физическото натоварване (20%), прахуляк (12%) и химични сътрудници (9%).

Причините за това са няколко, като преди всичко е това, че към момента забележителна част от индустриалното съоръжение в предприятията е остаряло, в резултат на което се утежняват параметрите на работната среда във връзка с звук, трептения и запрашеност. Планират се специфични ограничения, които подсигуряват засилен надзор в рискови по повод използването на трудовото законодателство действия, като строителство, селско стопанство. Планира се и мярка за предварителна защита на недекларирания труд.

Над 900 акта за трудови нарушавания са съставили до момента чиновниците от Областната ревизия по труда във Варна. От 389 инспекции през юни, 180 от които в туризма, са установени общо към 1550 нарушавания, от които към 850 са по сигурност на труда и по трудовоправни връзки и над 700 – по здравословните и безвредни условия на труд. Установени са и 40 случая на работа без трудов контракт, само че нито един от тях не е в областта на туризма. Там поради слабия сезон даже има забележителен спад на нарушаванията, разяснява шефът на трудовите инспектори в морската столица инж. Иван Иванов.

Единствените проблеми са с единични случаи на неизплатени компенсации или искания на служащи за заплати, уговорени с работодатели, които не са им ги изплатили. Няма обаче случаи, при които всеобщо да не се изплаща заработеното.

Преди началото на сезона има единствено 2 регистрирани случая на нерегламентирана работа на малолетни, само че в този момент няма нито един, безапелационен е инж. Иванов. 1138 позволения е издала инспекцията за работа на малолетни през лятото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР