Инспектори по химическите оръжия в град Дума отново отложиха началото

...
Инспектори по химическите оръжия в град Дума отново отложиха началото
Коментари Харесай

Престрелки в Дума отново отложиха проверката за химическа атака

Инспектори по химическите оръжия в град Дума още веднъж отложиха началото на задачата си в сирийския град, която би трябвало да ревизира информацията за газова офанзива по-рано през април. Това заяви " Ройтерс ", като се базира на източници, осведомени с програмата им.

Екипът на Организацията за възбрана на химически оръжия (ОЗХО) е в Сирия от събота. Няколко дни обаче, макар утвърждението на задачата от Дамаск, той не може да влезе в град Дума. Според сирийските и съветските управляващи става дума за " съображения за сигурност ". След като забавянето на задачата - от самата хипотетична офанзива минаха 11 дни - нажежи напрежението на последната среща на ОЗХО по тематиката в понеделник, Русия разгласи, че специалистите ще могат да влязат през днешния ден.

Източници от Организацията на обединените народи обаче споделят за " Ройтерс ", че това надали ще се случи и през днешния ден. Вчера в Дума е влезнал предварителен екип, само че не и инспекторите (както бяха оповестили в началото сирийски медии). Забавянето подтикна Вашингтон да упрекна Москва, че подправя уликите на мястото, където съгласно разнообразни източници се е случила химическата офанзива. Русия обаче твърди, че нападението е измислена, с цел да спре офанзивата на сирийския режим в следени от бунтовници региони.

По-рано през днешния ден Сирийският дипломат в Организация на обединените нации сподели, че екип от специалисти по сигурността от международната организация е посетил сирийския град Дума, с цел да ревизира дали следователите от Организацията за възбрана на химическите оръжия могат да посетят мястото, където се допуска, че е била осъществена химическа офанзива, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция. Башар Джафари сподели през вчерашния ден пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че в случай че екипът реши, че обстановката разрешава, задачата на ОЗХО по определяне на обстоятелствата ще стартира през днешния ден.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1351)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР