Иновативно решение за ефективно третиране на градските отпадъци е поредната

...
Иновативно решение за ефективно третиране на градските отпадъци е поредната
Коментари Харесай

В Габрово се разработват „умни“ къщички за отпадъци

Иновативно решение за дейно отнасяне на градските боклуци е следващата стъпка, която цели превръщането на Габрово в по-зелен град.

BinkyPal е създаден от габровската компания Сенстейт Технолоджис АД с финансова поддръжка от Община Габрово.

Възможността първи да видят проява на „ умните “ къщички имаха кметът на Габрово Таня Христова и нейният екип. „ Радвам се, че амбициозните младежи в нашия град имат нюх към природата и употребявайки своя капацитет и този на „ умните “ технологии оказват помощ на Габрово да бъде все по-иновативен и зелен град “, показа Таня Христова при визитата в индустриалната база на Сенстейт Технолоджис.

Към момента BinkyPal включва три модела „ умни “ къщички за боклуци – BinkyPal double fill, BinkyPal solar compact и BinkyPal IoT. Трите модела имат разнообразни структури, оборудвани са със датчици, които предават информация в действително време по отношение на заетия размер на съдовете за събиране на отпадъците, което разрешава осъществяването на друг вид информации и разбори по отношение на сметосъбирането и сметоизвозването. Конструкциите са направени от метал, устойчиви са на вандализъм и неприятни метеорологични условия. При BinkyPal double fill и BinkyPal solar compact е обезпечено самостоятелно зареждане посредством фотоволтаичен модул, а при BinkyPal IoT – посредством батерия.

„ Умните “ къщички са предопределени за друг тип боклук – хартия и картон, пластмаса или метал. Най-иновативното от трите решения, моделът BinkyPal double fill, обезпечава двукомпонентно разделно събиране на боклуци – пластмаса и метал. Снабден е с огромен слънчев панел, ултразвуков датчик за замерване на запълването на размера, тензодатчик за отчитане на тегло и RFID модул за заключване на вратите.

BinkyPal solar compact съставлява парков съд за боклуци от хартия и картон. Оборудван е с стилен слънчев панел, предпазен от резистентен стъклен купол. В този модел е планувана преса, която понижава размера на отпадъка, а оптичен датчик мери запълването.

Базовият модел BinkyPal IoT е предопределен за пластмасови боклуци. Захранването е посредством акумулаторна батерия, а ултразуков датчик замерва запълването на размера.

Трите модела „ умни “ къщички за боклуци BinkyPal следва да бъда ситуирани в урбанизираните пространства на Габрово.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР