Иновативна и по-евтина технология за производство на горивото на бъдещето

...
Иновативна и по-евтина технология за производство на горивото на бъдещето
Коментари Харесай

БАН разработва иновативна технология за производство на водород

Иновативна и по-евтина технология за произвеждане на горивото на бъдещето – водорода, създават учени от Българската академия на науките (БАН), чийто началник е доктор Елица Петкучева, академик и помощник в Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към Българска академия на науките.

На водорода, създаден при електролиза с електрическа енергия от възобновими източници, се гледа като на енергийния запас, който ще размени замърсяващи първични материали като петрола и даже природния газ. Редица автомобилопроизводители създават модели на водород, планува се разширението на потреблението му при корабите и влаковете. В момента водород, придобит обаче от въглища, се употребява като гориво.

Конкретната цел на плана на Българска академия на науките е да се открие метод за усъвършенстване на състава и структурата на употребяваните катализатори за произвеждане на водород, постигайки по този начин повишение на енергийната успеваемост и намаление на цената на получените електроди. Това осведомят разработчиците, чиято цел е нововъведението да стане използвана и да се понижи общото произвеждане на сила от изкопаеми горива и да способства значително при битката със замърсяването на атмосферата.

" През последните няколко години работата ми е напълно ориентирана към създаването на екологични технологии за рандеман, предпазване и транспорт на сила. Присъединих се към научния екип на ИЕЕС-БАН, с цел да продължа да последвам фантазията си и да разменям опит с експерти в научната сфера, каквито са всичките ми сътрудници в Академията ", разяснява доктор Петкучева.

Тя приключва докторската си степен в Българска академия на науките, а главната област, в която се развива, е атомна енергетика, основана на производството на на ниска цена водород, осигурявайки стабилно произвеждане на сила. Петкучева е финалист и в програмата „ Най-изявените млади персони на България 2020 “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР