Инженери от университета Вагенинген (Нидерландия) са създали едноименната с името

...
Инженери от университета Вагенинген (Нидерландия) са създали едноименната с името
Коментари Харесай

Нидерландия представи съвсем нова технология за унищожаване на насекомите вредители в оранжериите

Инженери от университета Вагенинген (Нидерландия) са основали едноименната с името на компанията система PATS за битка с насекомите в оранжериите. Вредителите се откриват благодарение на инфрачервени камери и се унищожават от дребни дронове.

Системата PATS се състои от съставените елементи PATS-C и PATS-X. Компонентът PATS-C включва набор от инфрачервени камери, свързани с интернет, които са конфигурирани в цялата оранжерия. Изображенията от камерите се обработват от логаритъм с изкуствен интелект, който открива насекомите, които са минали през въздушното пространство над растенията. След това, въз основа на размера на насекомото и честотата на ударите на крилата, той разпознава обекта. Ако това е потребен тип, да вземем за пример пчела, системата не реагира на него. В противоположен случай се задейства PATS-X.

PATS-X е един или повече дребни дронове, които се нареждат върху поставка с безжично зареждане. Когато PATS-C открие пакостник, той задейства дрона и го изпраща на мястото на вредителя – машината просто го блъска с витлата си и се връща на „ летището “. Базовата версия на PATS-C към този момент се употребява в 250 обекта в Европа – до момента тя просто предупреждаваше клиентите за появяването на инсекти. PATS-X е в развой на тестване и доставките се чакат по-късно тази година.

Оказва се, че когато летят, моторите на дроновете излъчват ултразвук в същия диапазон като прилепите. Поради тази причина някои вредители се пробват да избегнат PATS-X. От една страна, създателите на плана вземат решение да вземат това поради при създаването на навигационния логаритъм. От друга страна, поражда концепцията за инсталиране на високоговорители в оранжериите, които да възпроизвеждат тези звуци и да възпират насекомите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР