Инж. Цветан Дилов, главен експерт Геотехнически проекти“ в Елаците-Мед, е

...
Инж. Цветан Дилов, главен експерт Геотехнически проекти“ в Елаците-Мед, е
Коментари Харесай

Професия: главен експерт „Геотехнически проекти“

Инж. Цветан Дилов, основен специалист „ Геотехнически планове “ в " Елаците-Мед ", е приключил Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “. Професионалният му опит включва шест години като учител по структурна геология и геотектоника в МГУ. Дълги години прекарва в проучвателен планове по физика на земетресенията в Университет Тохоку, Сендай, Япония. Там главно се занимава с казуса по възникване на земетресенията, за какво и по какъв начин се случва това и по кое време разбъркването на скалните блокове прекъсва. След Япония работи към 3 години и половина за общинската компания на Столична община - Географска информационна система София, като отговорностите му са свързани със сеизмичната заплаха и сеизмичен риск за територията на София и покрайнините. През 2012 година, инж. Дилов стартира работа в Рудодобивния комплекс на „ Елаците-Мед “ като Ръководител отдел „ Геотехнически “.

------------

- Инж. Дилов, по какъв начин се вписва специалността Ви в индустриалния развой на „ Елаците-Мед “? С какво се занимава специалистът по геотехнически планове?

- Професията ми спомага за работата на няколко звена от Рудодобивен и Обогатителен комплекс и има директно отношение към обезпечаването на условия за безвреден индустриален развой, за стабилността на рудничните откоси, както и безвредната работа на хора и машини. Такива да вземем за пример са плановете за устойчивостта и сигурността на хвостохранилище „ Бенковски-2 “.

Работата ми е обвързвана и с създаване на Географска осведомителна система /ГИС/ за потребностите на „ Елаците-Мед “, което подкрепя взимането на решения от управлението за рационално систематизиране на употребяваните запаси, както и за оптимизация на строителните действия на уреди, свързани с активността на сдружението.

Управлението на плановете включва съдействие с изпълнителите, подготовка и изпращане на нужната информация, надзор по осъществяването на обособените задания, реализиране на връзка сред изпълнителите и управлението на нашата компанията, логистика, организация на визити на задграничните подизпълнители у нас и на наши експерти в чужбина за обмяна на опит, междинно и заключително показване на резултатите. Тези резултати се употребяват за числено моделиране на геомеханичните аспекти на оборудванията ни, т.е. тяхната резистентност против допустимо разрушение и нанасяне на вреди.

- Разкажете забавни моменти от Вашия трудов ден.

- Най-интересното от работното ми ежедневие е, че няма момент, в който да ми е скучно. Ръководенето на разнообразни планове (от числено моделиране в геомеханиката, през сеизмология и геология на земетресенията, до хидрометалургия и типичен схеми на флотация) ми дава непрекъснати тласъци за развиване и нахлуване в нови области на инженерното дело. Като образец мога да посоча внедряването на профилирана машина MudMaster /австралийско производство/, предопределена за бързо отводняване на неотдавна отсрочен хвостов материал и бързото му уплътняване. При общоприетия метод избрана дебелина отсрочен материал се уплътнява по натурален метод, което лишава повече от година. С помощта на машината MudMaster реализираме нужното уплътняване в обработваната повърхност за към месец. Благодарение на бързото уплътняване, в границите на към 1 месец, експертите от нашата компания съумяха да вкарат тежка машинизация (булдозер и валяк) във вътрешността в отсрочения материал и още повече го уплътнихме, като по този метод се реализира стабилитет. Това достижение беше окачествено от австралийската фирма-производител като пробив в света – те не бяха виждали такава процедура. Въвеждането в употреба на тази машина е първо за България и второ в Европейски Съюз след компания, оперираща в Ирландия. В света сега работят към 70-80 такива машини.

- С какво Ви предизвика и притегля тази специалност?

- Предизвикателството е, че непрекъснато има нужда да се вземат решение задания от най-различно естество и експертът би трябвало да успее да откри най-ефективния метод за решаването им.

- Как се промени работата Ви след цифровата промяна на рудник „ Елаците “ и автоматизацията на индустриалните процеси?

- От първия работен ден в компанията, работата ми е мощно подвластна и обвързвана с цифровите технологии. Без тях тя е немислима.

- Кое ви кара да се гордеете, че сте част от екипа на „ Елаците-Мед “?

- Усещането, че работиш в огромна компания със забележителен запас и имаш опцията да реализираш планове, чието реализиране на други места би било невероятно. В нашата компания работата по такива планове е нужда и тактика.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР