- Инж. Павлов, обърнахме се към Вас като енергиен специалист,

...
- Инж. Павлов, обърнахме се към Вас като енергиен специалист,
Коментари Харесай

Намаляването на депонирането на отпадъци ще намали замърсяването

- Инж. Павлов, обърнахме се към Вас като енергиен експерт, работил дълги години в „ Топлофикация София “ ЕАД. Бил сте основен инженер и заместник-председател на Борда на шефовете. Бихте ли ни споделили Вашето мнение по тематиката с използването на РДФ. Защо в България толкоз се опасяваме от този способ, а в страните от Европейски Съюз не е по този начин. Там всички възприемат, че посредством оползотворяването на РДФ, следват европейската политика за кръговата стопанска система?

- При нас постоянно новите способи се одобряват постепенно и от време на време напълно се отхвърлят, тъй като просто не се познава правилото им на работа и обществото не е осведомено. Вие сте прав, преходът към кръговата стопанска система стартира доста от дълго време в цяла Европа. Там не се чудят какво да вършат с отпадъците, къде да ги складират, имат проблем и незабавно търсят решение, а щом решението е икономическо издържано и в изгода за страната и хората, се прави. При нас още се чудим що е то РДФ и има ли почва у нас. У нас беше втълпено, че просто се гори отпадък – наш или непознат. Това е пределно профанизирано определение. Боклукът не става за рандеман на сила, у нас отпадък се гори само, когато се възпламенят или самозапалят сметищата. А това със сметищата е голям проблем. Европа се пробва да реши този проблем. RDF не е отпадък, това са боклуци минали през дълъг софтуерен развой и едвам тогава те се оползотворяват за произвеждане на сила било то електрическа или топлинна. Искаме да се откри решение с казуса със замърсяването на въздуха, само че бягаме от методите. Така наречените зелени скачат против една приета от Европейски Съюз зелена технология.Това е нонсенс. На доста места всякакви хора по всякакви обитаеми места горят гуми и каквото им падне и никой не споделя нищо, а тук става въпрос за нормативно уредени от закона дейности, свързани с ръководството на боклуци и фрапантното им понижаване. Тяхното оползотворява се случва при толкоз висока температура, че нездравословните субстанции се унищожават, също така са наложителни и спомагателните очистващи уреди. И контрола на страната е мното непоколебим.
- Имат ли избран потенциал европейските страни за количеството боклук, които би трябвало да оползотворят.
- Тук има известна разлика сред европейските страни.В северноевропейските и класическите западни страни добивът на сила от RDF е извънредно публикуван и работещ. Това и причината  те да имат по-малки проблеми с отпадъците. Докато в южните и източните елементи на Европейски Съюз към момента доста мощно се разчита на депонирането. Тук има несъмнено Европа на “ две скорости “.В европейската стратегия за кръгова стопанска система е залегнало до 2030 депонирането на боклуци да се понижи с 10 %. Това важи и за България. Нито една страна не желае замърсен въздух и нечиста почва, заболявания и болести, които са резултат на погрешно ръководство на отпадъците. Целта на оползотворяването на RDF е последователното отклонение на отпадъците от депонирането. Намаляването на сметищата ще окаже позитивно влияние на климата и намаляването на замърсяването на почвата и въздуха.

- В последните години много еко начинания се проведоха за запазване на въздуха и природата, което си е сериозна крачка, не смятате ли по този начин?

- Вярно е това! Големи предприятия, които са посочени като главен замърсител, се включиха или сами подеха еко начинания и вложения. Топлофикациите, които непрекъснато са нарочвани, че замърсяват започнаха преход към зелена, нисковъглеродна, ресурсно-ефективна политика. Да, някои се отхвърлиха, тъй като видяха каква отрицателна вълна ги заля. Но считам, че в обозримо бъдеще, ще се желае от тях да стартират оползотворяването на RDF, като се стигне до рецесия и неспособност отпадъците са се складират.Такива са европейските политики. Но очевидно се желае време, до момента в който се осъзнаят нещата. Както се споделя „ бъдещето ще покаже “.

- Притеснението на хората идва от това, че не знаят дали инсталациите ни са на равнището на европейските.

- Изискванията на европейското законодателство са идентични за всички. Разрешение за оползотворяването на RDF се дава, в случай че съответното дружество е изпълнило всички условия. С години се чака, до момента в който се проучват всички негови индикатори, уреди, пречиствателни системи и още ред неща. Каквото се изисква от европейските страни, се изисква и от нас.Нали сме част от едни и същ политически и стопански съюз. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР