- Инж. Марковски, приключи трудна икономическа година. Какво се промени

...
- Инж. Марковски, приключи трудна икономическа година. Какво се промени
Коментари Харесай

Държавата раздаде 5 млрд. лева помощи за ток, а нехае за абонатите на газ

- Инж. Марковски, завърши сложна икономическа година. Какво се промени на газовия пазар?

- Ако погледнем даже единствено 10 години обратно, би трябвало да кажем, че бе осъществена голяма работа от газоразпределителните сдружения в страната и природният газ стана доста по-достъпен и доста по-предпочитан източник на сила. За бизнеса това е най-хубавото, а неведнъж и единственото решение - да вземем за пример в стъкларската или стоманодобивната промишленост. И голям брой семейства в последните години  избраха природния газ като комбиниране на сигурност на доставките, чиста сила и налична цена. Този ценови потрес, който пристигна като разследване от геополитическата обстановка, бе омекотен посредством отпуснати от страната обезщетения единствено за предния отоплителен сезон, а в този момент виждаме „ безмълвен отвод “ хората да получат държавно подкрепяне. Има чувство за дълбока неправда – по един метод се третират потребителите на електрическа сила и по различен метод – клиентите, които са избрали природния газ. Няма пояснение за този двоен стандарт, още повече, че като член на Европейски Съюз, България би трябвало да се придържа към правилото на равнопоставеност.

- Наскоро " Овергаз Мрежи ", което е най-голямото газоразпределително сдружение в България, заяви, че прави жест към бизнес клиентите си, обвързван с понижаване на отговорностите им. Какво в действителност оферирате?

- Компанията предложи на корпоративните си клиенти спомагателен механизъм за понижаване на сумите, насъбрани като годишни неустойки за 2022 година При цялостно неявяване на държавна поддръжка взехме решение да подпомогнем бизнеса, като му дадем опция да заплаща декларираните, само че недовзети или надвзети количества природен газ по цената от 2021 г. 

В договорите ни със икономически клиенти дължимите годишни неустойки за 2022 година се пресмятат при средноаритметична цена за доставка в размер на 182,68 лева за MWh. Но тази цена бе заложена преди забележителното утежняване на обстановката на пазара на природен газ при започване на 2022 г.  „ Овергаз Мрежи “ реши, че е заслужено да понижи базата за пресмятане на неустойки. В писмо до клиентите им предложихме понижаване на средноаритметична цена за доставка, при която ще се изчислят годишните неустойки за 2022 година, от 182,68 лева на 59,68 лева за MWh – каквато бе средноаритметичната цена за доставка на природен газ за 2021 година

- Това е голямо понижение. На процедура “Овергаз ” се лишава непринудено от тези пари?

- Точно по този начин, това значи понижаване на насъбраните от корпоративните клиенти неустойки с близо 70%. Тази мярка е без аналог освен за газовия бранш, само че и за целия енергиен пазар. Дадохме на компаниите избавителна „ глътка въздух “ в края на сложна година, в която публично оповестената инфлация приближи 19%.

Нашето схващане за бизнес е такова. Ние не продаваме просто някаква стока или услуга, ние изпълняваме значима социална функционалност. Доставяме най-ефективната и екологично чиста сила, която би трябвало да бъде налична за всички - това е философията на „ Овергаз “ от самото основаване на сдружението през 1991 г.  При непрестанната си връзка със своите клиенти бяхме наясно с компликациите, с които се сблъскаха през последната година. Пазарната обстановка не позволяваше да се вършат съответни прогнози, свиването на потреблението, разминаващо се фрапантно със декларираните количества, беше въпрос на оцеляване на компаниите.  Задаваха се редица банкрути и вълна от неспособност потребителите да покриват отговорностите си за природен газ. Държавата не оказа помощ с нищо на тези консуматори, в противен случай – усложни тяхното състояние, като даде пазарно преимущество, посредством обезщетенията за електрическа енергия, за техните съперници. Затова ние взехме решение да помогнем на нашите клиенти. „ Овергаз Мрежи “ доставя природен газ на повече от 3500 корпоративни и над 85 000 битови консуматори.

-  Държавата обаче избира да остане въздържан наблюдаващ в тази обстановка.

-  Разбира се, добре ще е и страната да се задейства. Очакваме способените институции да обезпечат обезщетения на потребителите на природен газ, тъй че да са равнопоставени на потребителите на електрическа сила. За страдание до момента сходни дейности липсват. Крайно време е страната да обезпечи помощ за семействата, потребяващи природен газ.

Клиентът получава фактурата, вижда сумата за заплащане, само че не знае по какъв начин е образувана цената на природния газ, кой я е изискал, кой и за какво я е одобрил, каква е ролята на така наречен публичен снабдител - " Булгаргаз " и какво тъкмо прави КЕВР.  Ние, като обществено виновна компания, с цел да смекчим шока за потребителите, запазихме без смяна повече от една година всички тези съставни елементи в крайната цена, които са свързани с нашата активност. Но няма по какъв начин да влияем на другите съставни елементи. Водихме диалози с способените институции, дружно всички асоциации за природен газ, а също и националният омбудсман, неведнъж отправяхме апели и предлагаме разновидности да се продължи Програмата за компенсиране на битови консуматори на природен газ и топлофикационни сдружения, които употребяват като главно гориво природен газ. Но реакция няма, а към този момент сме в средата на отоплителния сезон. Единствено Народното събрание през юли одобри понижена ставка за Данък добавена стойност - 9%, единствено за съставния елемент „ доставка на природен газ “, и това е мярката на страната за цялата 2022 година

От друга страна, електрическата енергия за битовите консуматори не бе увеличена, а корпоративните консуматори на електрическа енергия получиха обезщетения за цялата разлика сред 250 лева и борсовата цена. Държавата единствено с тази мярка за няколко месеца изхарчи над 5 милиарда лв. от държавния бюджет, а за компенсиране на всички консуматори на природен газ бяха нужни едвам 100 млн. лв.. Представете се по какъв начин се работи в тази среда – производители на едно и също нещо в прилежащи градове да вземем за пример заплащат разнообразни цени за сила. Скъпата, замърсяваща, с големи софтуерни загуби и значително обири електрическа енергия е дотирана, а екологичният и високоефективен природен газ - не. Тази неправда е необяснима и неприемлива. Но за нас няма подозрение, че цената на синьото гориво ще се възстановява и скоро ще стане налична още веднъж за всички.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР