Инж. ИляСЕЛИКТАРЕлектромобилите са вече модният шлагер на автомобилната индустрия. За

...
Инж. ИляСЕЛИКТАРЕлектромобилите са вече модният шлагер на автомобилната индустрия. За
Коментари Харесай

Електромобилите – истинският пробег

Инж. Иля СЕЛИКТАР

Електромобилите са към този момент стилният шлагер на автомобилната промишленост. За това има редица аргументи, най-важната от които е тяхната екологичност. Но за елементарния консуматор има и други значими неща към тях и въпроси, на които би трябвало да се дават отговори. Не единствено от производителите, които естествено си хвалят стоката, само че и от самостоятелни организации в услуга на редовия автомобилист. Сред значимите въпроси към новата автомобилна вълна е този за пробега, изминаван с едно зареждане на акумулаторите. Дали цифрите, давани от производителите, не са повишени, дали техните резултати са “лабораторни” и дали в естествени експлоатационни условия пробегът няма да се окаже друг?
С отговор на този въпрос се нагърбиха с първия самостоятелен европейски тест за електрически автомобили самостоятелната организация на водещи европейски автомобилни публицисти AutoBest, испанската водеща on-line медия coches.net и пистата Circuit de Barcelona-Catalunya с препитването на 10 електромодела, които се оферират за продажба в Европа. Те бяха карани от професионалните автожурналисти, членове на журито AutoBest на пистата, в градски условия и покрайнините на Барселона в границите на повече от 200 км. Повечето от участващите модели се показаха почтено и потвърдиха хомологираната си самостоятелност съгласно новите условия WLTP, което потвърди, че те са много близки до действителната употреба на колите.
Така след теста на десетте показани модела към този момент може да се даде самостоятелен от производителите отговор на въпроса: Каква е автономността, която може да се чака в действителния живот, в случай че се купи електрически автомобил?
„ Най-важният резултат от този относителен тест е че същинската автономиност е над 200 км за всичките 10 електрическия автомобил, участващи в теста и предлагани на пазара в Европа през днешния ден. Това разстояние е много по-голямо от ежедневното пътешестване в Европа, което значи, че всичките тези електромодели са пригодни за всекидневна приложимост. И това е същинско достижение на автоиндустрията през днешния ден, означаващо че автономността не е към този момент сериозен проблем за електрическите автомобили. Още повече – не по-малко от четири електрическия автомобил надминаха 300 км същинска самостоятелност – двата модела на Tesla - Model S и Model X, Opel Ampera-e и Jaguar I-Pace. Убедени сме, че това занапред нататък ще е норма в бранша на електрическите автомобили, а за сравнителния ни тест през идната година чакаме повече модели да покажат самостоятелност над 300 действителни километра” - показа Дан Вардие, създател и ръководител на организацията AutoBest.
Хуан Далмау, основен редактор на coches.net и испански член на журито AutoBest, добави: „ Бяхме прелестно сюрпризирани от някои модели, които реализираха и даже надминаха индикаторите на WLTP. Реалната автономност, реализирана от тях в теста, развиването на мрежата за зареждане, подобряването на станциите и повишение бързината на зареждане, трансформират електрическите автомобили в действителна опция на класическите коли както в градската среда, по този начин и за извънградска приложимост. “
Някои от тестваните модели като Hyundai Ioniq, BMW i3, Kia Soul EV, Volkswagen e-Golf и Opel Ampera-e, реализираха и даже надминаха тяхната хомологирана WLTP автономност. Другите модели, като Renault Zoe или Model S и Model X на Tesla, надминаха 90% от своята декларирана WLTP автономност.
С този относителен тест AutoBest вкара два нови показателя, отдадени на електрическите автомобили. “AutoBest EV Index 1” показва в проценти действителната самостоятелност по отношение на хомологираната съгласно WLTP. Вторият - “AutoBest EV Index 2” се концентрира върху ефикасността на акумулаторите, показвайки действителната самостоятелност за всеки кВтч техен потенциал. Това са първите два показателя, препоръчани от организацията и журито AutoBest, с цел да се даде нова вероятност за ефикасността на електрическите автомобили. По-късно ще се вкара и нова, нелинеарна преценка, с цел да се направи съпоставяне сред електрическите автомобили от другите пазарни сегменти. Тези оферти са разследване тактиката AutoBest Credo, оповестена през февруари предходната година по време на годишната наградна гала AutoBest Gala в Лисабон, Португалия “.
Kia Soul, Volkswagen e-Golf и Hyundai Ioniq е първата тройка модели с най-хубав AutoBest EV Index 1, като и трите модела надминават публично оповестената си от производителя самостоятелност, което е отличен отзив за съответните им марки. При AutoBest EV Index 2 – първата тройка е за моделите BMW i3, Hyundai Ioniq и Renault Zoe. Резултатите и AutoBest показателите са дадени в таблиците. По колонки – таблица 1 – Модел, тест1, тест2, междинен пробег, индикатор NEDC, индикатор WLTP, AutoBest EV Index 1, разход на сила, AutoBest EV Index 2; таблица 2 – модел, оптималната мощ кВт/к.с., оптимален потенциал на акумулатора, време на зареждане – нормално/бързо, дължина/широчина, маса кг, оптималната скорост, цена в евро /Испания/.
Ето и изводите от сравнителния тест за действителна самостоятелност:





1. Автомобилите на Tesla (Model S и Мodel X) са електрокарите на пазара с най-голяма самостоятелност от над 400 км и за двата модела. В теста колите бяха от разновидността 100 с потенциал на акумулаторите си от 100 кВтч. Двата модела са налични и с по-слаби батерии с потенциал от 75 кВтч.
2. Половината от тестваните модели реализираха хомологираните си WLTP индикатори, което сочи, че този протокол е по-близък до действителността спрямо предходния тестови цикъл NEDC. WLTP става наложителен за всички леки коли, които ще се продават в Европа след 1 септември 2018-а година.
3. Jaguar i-Pace и Nissan Leaf са двата модела, които демонстрираха малко по-ниска самостоятелност от хомологираната съгласно WLTP. Jaguar беше обаче единственият електрически автомобил в теста не от серийно произвеждане, а предсерийна машина, употребена по време на европейската презентация за публицисти със програмен продукт на прототипно без последната развойна еволюция.
4. Hyundai Ioniq и Volkswagen e-Golf са електромоделите с пробег от над 200 км, само че с минимален разход на сила – малко над 12 кВтч.
5. Климатичните условия, стилът на ръководство, зареждането на акумулаторите, потреблението по време на придвижване на някои системи като климатика са сериозни фактори при измерването на пробега с едно зареждане. Трябва да се има поради, че са вероятни надалеч по-добри резултати с деликатно ръководство и без потребление на климатика, само че задачата на сравнителния тест беше да се повторят правилно нормалните условия за употреба на атомобилите, каквито са при ръководството на електрическия автомобил от неговия притежател.
Това не е тест за преценка на динамичните качества на електрическите автомобили или тяхното държание на пътя, нито пък тест за оптимален пробег. Целта му беше да покаже на евентуалните купувачи действителността в употребата, резултатите му са единствено препоръка, само че са достоверни и показват действителността в покрайнините на Барселона. Той е и част от плана EcoBest Challenge, съгласно който пробата ще бъде усъвършенстван и по теоретичен метод за идващото му издание.
Този първи самостоятелен относителен тест на действителната самостоятелност на електрическите автомобили беше осъществен с изцяло заредени батерии и с серийни модели като се изключи Jaguar, карането е в разбъркан режим 180 км – път, автомагистрала и градско, ставаше с по един пасажер в колата, с пуснат климатик и налягане на гумите съгласно условията на производителя. Всички коли се движеха в естествен режим (без Eco или Sport), а измерването ставаше с уреди на Blunik. Водачите се сменяха на всеки 30-40 км, с цел да се минимизира въздействието на персоналния жанр на каране върху крайния резултат. Движението ставаше в ескорт зад водещ автомобил, диктуващ скоростта на придвижване.
AutoBest и coches.net направиха два пъти теста, а двама инспектори от известното Bureau Veritas участваха в теста за възможна негова официализация на идващите сходни проби. Колите се управляваха, до момента в който знаците им не покажат 0% заряд и по-късно, до момента в който спрат изцяло.



Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР