Интервю на Вилиана СЕМЕРДЖИЕВАДИЯНА РАДЕВА е родена в Габрово. През

...
Интервю на Вилиана СЕМЕРДЖИЕВАДИЯНА РАДЕВА е родена в Габрово. През
Коментари Харесай

Важното е да имаме работа, много работа

Интервю на Вилиана СЕМЕРДЖИЕВА

ДИЯНА РАДЕВА е родена в Габрово. През 1984 година приключва НАТФИЗ, постановка, в класа на проф. Сашо Стоянов. По систематизиране Дияна отива в Ямбол, където работи 6 години. Следват Габрово, София, където 20 години се занимава с детски представления. Повече от 15 години е драматург, режисьор, а в последните години и управител в Ямболския спектакъл. " Мамут " от Станислав Стратиев, " Меко казано " от Валери Петров, " Добрият лекар " на Нийл Саймън, " Сватовницата " от Торнтън Уайлдър, " Политикани " от Рачо Стоянов, " Чудо " от Иван Радоев са измежду нейните постановки. На 20 март Дияна Радева встъпи в служба като шеф държавна такса " Невена Коканова " след извоюван конкурс на Министерството на културата.

- Госпожо Радева, цветущ нов пост! Желая Ви вълнуващи постановки и доста нови фенове и другари на държавна такса " Невена Коканова "!
- Благодаря Ви, за нас в действителност е доста значимо да откриваме нови хора, които да вълнуваме.
- Директорът и мениджърът ли ще преобладават оттук насетне в активността Ви или ще се опитате да ги съчетаете с Вашата компетентност режисурата?
- Директорът и мениджърът ще би трябвало да се съчетават в едно, макар че за всички театри е потребно тези две длъжности да са разграничени, работата е много и е характерна, най-малко при нас беше по този начин до неотдавна. Режисурата ще би трябвало да поизчака малко, тъкмо поради това обединение и скупчване на повече задания, само че се надявам в някакъв миг, когато екипът се оформи по нов метод, и на нея да й пристигна редът.
- Премиера на пиесата на Харолд Пинтър " Измяна " с забавен актьорски състав следва на 15 април.
- Да, съставът е много забавен. Радваме се, че Йоана Буковска-Давидова към този момент за трети път си партнира с наши сътрудници, всякога я предизвикваме с разнообразни имена. Сега, с изключение на известния и също доста надарен Димо Алексиев, ще вземат участие и нашите артисти Милен Каракамушев и тазгодишният притежател на премията " Икар " за поддържаща мъжка роля Вълчо Янев. Спектакълът по текстове на Георги Господинов, в който той бе отличен, е " Всичките наши тела ", като номинирани бяха и режисьорът Мартин Киселов, и създателят на музиката Калин Николов.
- Какъв е акцентът в постановката на Георги Михалков в тази пиеса за доверието, за лицемерието, за изневярата, за измяната даже измежду най-близките - тематики, които занимават хората във всяко време?
- Действието в пиесата " Измяна " продължава седем години, за толкоз време хората си построяват и подправено доверие, и способи да преглъщат измяна, притъпяват сетивата си за лицемерието, пробват се да имат вяра, че измените не нараняват. Свикването с подправен фон е главният проблем, тъй като когато в някакъв миг нещо го срути, боли доста повече, просто не разбираш, не запомнил си аргументите.
- Кои са премиерните заглавия до края на сезона? Има ли измежду тях спектакли за децата? А гостуващи режисьори, артисти?
- Следващите две премиерни постановки са " Милионерът " на Йовков, с режисьор Богдан Петканин. Там гост-актьор е Тончо Токмакчиев, а премиерата се чака в края на юни. " Среща в Санлис " от Жан Ануи с режисьор надарения варненски артист Стоян Радев ще стартираме през октомври. В нея също ще изненадаме публиката с две нови лица - Милица Гладнишка и Симеон Лютаков. И двете заглавия са с огромен състав и има забавни функции за всички ямболски артисти. Отскоро в афиша ни е " Меко казано " от Валери Петров за дребните ни фенове.
- Поемате управлението на театъра след много тежък за всички културни институти интервал - на КОВИД-пандемията. Как се оправи Ямболският спектакъл с тази непредвидена компликация? Успяхте ли да се възстановите от загубите, които евентуално сте понесли, както всички?
- Пристъпвахме много несигурно един към различен и публиката, и ние след този в действителност тежък за всички ни интервал. Това продължи към година и половина, за благополучие, към този момент се усеща бързо и интензивно търсене на контакти посред ни, като че ли сме зажаднели и бързаме да наваксваме. Нещата сега са добре и финансово, и най-много креативен. Преосмислили сме несъмнено и полезностите, и методите, по които да работим, и се радваме на положителни резултати. Смея да кажа, че това не се отнася единствено за Ямбол.
- Съюзът на артистите в България провежда митинги на актьори и музиканти по отношение на ниските заплати. Министерството на културата разгласи, че в бюджета за тази година са отпуснати спомагателни средства за просвета и че на много места заплатите в бранш " Сценични изкуства " са увеличени с сред 20 и 30 %. При вас по какъв начин стои въпросът със заплатите и въобще с издръжката на театъра?
- Ние сме от тези, които направиха това нарастване. Е, растежът не е чак 30 %, само че е към 20, и хората, работещи в държавна такса " Невена Коканова ", оцениха това. Добре е, че митингите дадоха резултати, бях там, видях и други шефове, което значи, че разбирането и поддръжката бяха общи.
- Сред Вашите хрумвания за разширение на активността на театъра и реализиране на неговата просветителна функционалност обмисляте въвеждането на " час по спектакъл " в учебните заведения в Ямболска област.
- Тази концепция си " откраднах " от Съюза на артистите в България. Стоеше в пространството преди две или три години и желанието бе да се направи на равнище министерства - просвета и обучение. След като до момента не се е осъществила, значи е мъчно по този начин и може би ще стане по-лесно на локално равнище. Проведох диалози с шефове, веселя се, че незабавно срещнах поддръжка от две учебни заведения и дори ме изненадаха с бързата си позитивна реакция. Сега в нас е топката да подготвим и ние бързо " образователната стратегия " най-малко за първия период на идната година и да я предложим. Ще успеем. Имаме надарени и образовани сътрудници и концепцията ми е освен да срещаме децата с това по какъв начин да се държат в театъра и по какъв начин се ражда един театър, а да обхванем всички сфери на театралното изкуство с образци и любопитни обстоятелства.
- Имате ли опция да пътувате, да изнасяте представления в други градове? Да чакаме ли да ви виждаме по-често на софийска сцена?
- Пътуваме доста. За страдание може би ще се наложи да е още по-много, тъй като главната сцена, на която играем, е на Народно читалище " Съгласие-1862 " и е в много плачевно положение. Дано най-накрая да й следва ремонт, да се обнови, тъй като смятам, че мястото на Ямболския спектакъл е в нея. Тя е направена за спектакъл, архитектурата й е близка до тази на Народния спектакъл, всичко в нея плаче за спектакъл...
А идните ни софийски гастроли са два, открояват се със своята самородност и заглавията са, както постоянно, от последния сезон. Искаме да покажем какви сме сега, по какъв начин се движим във времето. На 3 юни за първи път ще гостуваме на сцената на Народния спектакъл с " Всичките наши тела " - единствено да обърна внимание, че това е четвъртото му проявление пред софийската аудитория от премиерата през предходната есен до момента. А на 16 юни сме още веднъж в Театър " Българска войска " с един хубав танцов театър по претекстове от нашия фолклор, споделя се " Змейна " и е дело на Атанас Жеков-Кроко.
- Какъв ще бъде образът на Театралните празници на името на вашия патрон, които стартират на 17 юни? Предвиждате ли нещо ново?
- Празниците са подредени към този момент. Както постоянно се насочваме към спектакли, с които няма да разочароваме нашите фенове, възпитали сме публиката да е много взискателна и нямаме право на неточности. Сред нашите посетители са Сатиричният спектакъл, Театър " Българска войска ", Младежкият спектакъл " Николай Бинев ", а от извънстоличните театри е задоволително да загатна спектакли като " Портретът на Дориан Грей " на Габровския спектакъл или " Седемте стола " на Ловеч с премия " Икар " за основна мъжка роля на Пенко Господинов и авторския театър на Теди Москов " Любов в сеното " в Хасковския спектакъл. Театралните празници " Невена Коканова " ще бъдат част от честването на годишнината. Не предвиждаме юбилеен театър, желаеме мощни и одухотворени спектакли, които да каним и да ни уважат с наличието си и на празниците, и през есента. Народният спектакъл ще пристигна при нас през октомври, " Тютюн " на Варненския спектакъл също ще ни гостува тогава. Важното е да имаме работа, доста работа.
- В края на годината държавна такса " Невена Коканова " отбелязва 75 години от своето основаване - подобаващ мотив още веднъж да се разисква тематиката за лична постройка на театъра. Имате ли вяра, че това може да се реализира в околните години?
- Не, вяра за нова постройка няма, само че имаме уверения от разнообразни културни институти в града, както и от Община Ямбол, че ще ни оказват помощ да разтеглим активността си в разнообразни нови пространства, като за мен това би трябвало да бъде просто нова креативна провокация. Разговори и оферти получихме от страна на Община Ямбол за даването на ремонтирания Младежки дом. От Историческия музей и Художествената изложба " Жорж Папазов ", които също са чудесно ремонтирани, към този момент имаме единодушие за прилагане на техни зали. Както постоянно, най-гостоприемен хазаин си остава Община Ямбол, чиято зала от години ни е вторият дом през зимните месеци. За всички тях, за цялата общност е ясно, че постройката на читалище " Съгласие 1862 " се разрушава и нито е уютно, нито безвредно да се работи там, по тази причина и се отзовават по този начин безусловно. Искрено се надявам скоро да се откри метод да се стартира толкоз чаканият ремонт.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР