Иницитива за безопасно пътуване в автомобилите на община Шумен, отговорни

...
Иницитива за безопасно пътуване в автомобилите на община Шумен, отговорни
Коментари Харесай

2200 шуменчета станаха инспектори по коланите

Иницитива за безвредно пътешестване в колите на община Шумен, виновни частни компании, полицията и инспектората по обучение създаде в инспектори по коланите близо 2200 деца от втори до четвърти клас. Толкова девойки и момчета бяха подготвени за два месеца в акцията „С защитен колан на задната седалка“ от доброволци, които влизаха в класните стаи. Догодина занимателните и потребни часове не престават, само че ще включват и деца от първи клас.
 trsh2711-3  trsh2711-2
По време на образованието децата са попълвали и анонимни анкети, от които излиза наяве, че половината новопроизведени деца – инспектори в никакъв случай не са сядали на повдигаща седалка в колата. От 2 118 интервюирани, 1 050 не сядат в никакъв случай, 404 употребяват от време на време, а 157 постоянно.

„ Голяма част от децата не употребяват повдигащи седалки, а това е рисково, тъй като коланите не са поставени вярно. Ненапразно законът изисква, когато децата са под 1,50 м, да употребяват повдигаща седалка, тъй като има заплаха при ненадейно прекъсване, да бъдат засегнати “, сподели Елена Захариева от компания „ Херти “ АД. Тя разяснява, че отговорите в анкетите демонстрират по какъв начин да продължи образованието. От детската откровеност излиза наяве, че дребен % от учениците се возят на предната седалка, а някои показали, че родителите им не употребяват защитни колани.

Наблюденията на полицията са, че най-вече колани употребяват дребните възпитаници – първокласниците. В четвърти клас обаче, очевидно са придобили самочувствие и броят на неизползващите е 4 пъти по-голям, разяснява и комисар Йордан Дундаков, шеф отдел „ Охранителна полиция “ в ОДМВР-Шумен. Той регистрира, че за първи път се обръща внимание на децата отвън автомобила в образователна форма.

Най-хубавото е, че в края на образованието има резултат. „Усетихме смяна в настройката на децата освен да знаят разпоредбите, само че и да съблюдават тяхното съблюдаване по време на придвижването и да носят отговорност за себе си и за своите близки. Това успяхме да реализираме и сме щастливи. Имаме убеденост, че се движим по верен път“, сподели Мая Блъскова от компания „ Алкомет “ АД.

Кметът на Шумен Любомир Христов благодари на всички съпричастни към нетрадиционната форма на образование и разгласи, че финалът на първия стадий на акцията е на 13 април с тържество край „ Арена Шумен “. Той предложения и други компании да се включат в самодейността. До момента в нея вземат участие Алкомет АД, Херти АД, Рока България, Теси, Примекс, Телепол, Unicredit Bulbank.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР