Инициативен комитет Консервативно патриотично движение и граждани“ организира национална подписка-възвание

...
Инициативен комитет Консервативно патриотично движение и граждани“ организира национална подписка-възвание
Коментари Харесай

Инициативен комитет започна подписка срещу задължителното гласуване с машини

Инициативен комитет „ Консервативно патриотично придвижване и жители “ провежда национална подписка-възвание против наложителното машинно гласоподаване:

„ Настояваме за смяна в Избирателния кодекс и въвеждане на ГЛАСУВАНЕ Пожарна охрана ИЗБОР – с хартиена бюлетина или машини, на всички типове избори и във всички секции.

15 години след участието си в Европейски Съюз България се отдалечи в изборното си законодателство от европейските практики посредством въвеждане на наложително машинно гласоподаване, без право на избор от страна на гласоподавателите.

Машинното гласоподаване е от дълго време отречено в цяла Европа, освен в Европейския Съюз, заради своята ненадеждност и подозренията за операции на софтуера.

Днес на никое място в Европа няма определен парламент или президент по машинен път. А Конституционният съд на Германия през 2009 година с прословутото решение №3 анулира машинното гласоподаване като неосигуряващо тайната на вота.

Българският Конституционен съд със 7:5 „ пусна “ машинното гласоподаване. Седемте съдии обаче категорично загатнаха в претекстовете си, че взимат това решение, тъй като нашият закон съдържа надзорен механизъм, а точно - разписки, посредством които може да се удостовери достоверността на вота. Практиката сподели, в това число и на последните избори, че контролно броене на разписките не се прави, а доколкото се извърши, не се оповести от ЦИК, с цел да знаят партиите в избраните немного дълги периоди дали да нападат пред Конституционния съд окончателните резултати.

Машинното гласоподаване отдалечи милиони гласоподаватели от урните. Така през днешния ден България има парламент и президент с рекордно ниска социална поддръжка - 1/3 от гласоподавателите. На изборите със наложително машинно гласоподаване взе участие рекордно дребна част от електората – към 30%, най-ниският брой гласоподаватели в историята на прехода след 1989 година Като резултат ръководството бе поето от електронно натрапена коалиция, в случай че всички социологически изследвания в навечерието на парламентарния избор посочваха напълно друга картина на публичните настройки и партийни желания.

Това сложи под въпрос представителността на демократичните институции в страната и легитимността на техните решения.

С националната подписка „ За правото ни да гласуваме по желание – с хартиена бюлетина или машини “ Инициативният комитет се обръща към ръководителя на Народното събрание и водачите на всички парламентарно показани сили да трансформират Избирателния кодекс и да възстановят правото на българските жители да гласоподават Пожарна охрана ИЗБОР – с бюлетина или машинен избор, ВЪВ ВСИЧКИ СЕКЦИИ И НА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ИЗБОРИ.

Подписката ще бъде импортирана в Народното събрание и връчена на политическите водачи от Инициативния комитет. Срок за събиране на подписи - 2 седмици от 3 юни 2022 година

#непозволявайнамашинитедагласуватвместотеб “, декларират те.

Проф. Антоанета Христова - политически психолог, учител

Соня Колтуклиева - публицист, издател

Веселина Томова - публицист, издател на уеб страницата „ Афера “

Лиляна Друмева - ръководител на Съюза на репресираните

Георги Марков - някогашен парламентарен арбитър и народен представител

Петьо Блъсков - издател на ”Труд ”

Петьо П. Блъсков - първи зам.-главен редактор на в. " Труд "

Станислав Недков - Стъки - състезател, ръководител на КПД, началник на федерацията по ММА

Недялко Недялков - публицист, издател на вестник " Ретро " и организация ПИК

Христо Стоянов - публицист

Юлий Москов - публицист, издател

Николай Бареков - публицист

Д-р Стоян Калоянов - доктор

Атанас Калчев - кмет на Кричим

Можете да гласувате във фейсбук страниците и профилите на членовете на Инициативния комитет - в секцията за мнения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР