Инициативата за прекратяването на концесията на Лукойл на пристанище Росенец

...
Инициативата за прекратяването на концесията на Лукойл на пристанище Росенец
Коментари Харесай

До какви последици може да доведе прекратяването на концесията на Лукойл?

Инициативата за прекратяването на концесията на " Лукойл " на пристанище " Росенец " към този момент е в ход. Добра ли е концепцията и какви са вероятните последствия - в " Денят стартира " разясниха енергийният специалист Явор Куюмджиев и някогашният министър на стопанската система Лъчезар Борисов.

Според Борисов концепцията даже е закъсняла.

" Можем да забележим какво се случи през предходните две години. През 2022 година България, от позиция на стокообмен, стана от два до три пъти по-зависима от Русия във връзка с импорт. Така е оказа, че посредством тези външноикономически връзки българската страна косвено подкрепя експанзията, която се случи в Украйна ".

Припомни, че Народно събрание още януари т.г. се произнесе с надзор на ограничаващите ограничения към Русия, които лимитират публичните поръчки и концесиите, само че България получи дерогация за импорт на съветски нефт и по този метод - удължение на концесията.



Явор Куюмджиев разяснява, че " Лукойл " в Италия бе сложена под необикновен надзор, което докара до продажба рафинерията. Не изключи сходно нещо да се случи и с рафинерията в Бургас. Посочи, че за два-три месеца биха могли да бъдат осъществени облаги, които да възвърнат инвестицията.

" В момента се основава затруднение за естествената активност на настоящия притежател, само че до 2024 година имаме дерогация за закупуване на на ниска цена съветски нефт. Той може да се преработва и да се вършат колосални облаги, като се продава горивото в Украйна, тъй като по този начин или другояче половината гориво, което се създава в рафинерията, отива там ", сподели той.

И двамата са на мнение, че не би трябвало да се подтикват военните дейности на Русия в Украйна, само че Куюмджиев напомни, че развалянето на концесията може да докара до правни последствия поради швейцарската компания " Литаско ", ръководеща рафинерията на " Лукойл " у нас.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР