Инициативата Системата ни убива подновява палатковия си лагер в Триъгълника

...
Инициативата Системата ни убива подновява палатковия си лагер в Триъгълника
Коментари Харесай

`Системата ни убива` подновява палатковия лагер |

Инициативата " Системата ни убива " възобновява палатковия си лагер в Триъгълника на властта и внася до всички парламентарни групи в новото Народно заседание гледище за реформа на Закона за персоналната помощ и Закона за хората с увреждания. В деня на конституирането на новия парламент - 3-ти декември, който съответствува с Международния ден на хората с увреждания, " Системата ни убива " упорства са незабавна среща с парламентарните групи без ГЕРБ, които, съгласно тях, са виновни за унищожаването на промяната. 

" С лека ръка в края на 2020 година те гласоподаваха унищожаването на Закона за персонална помощ и отлагането на промяната от Закона за хората с увреждания. С един размах ЗЛП се трансформира в парцал на законодателството, а измененията в ЗХУ бяха отсрочени ", показват основателите.

Те подлагат на критика актуалната законодателна рамка поради това, че не дава на хората с увреждания помощни средства съгласно самостоятелните им потребности, че персоналната помощ (личен асистент) не се дават в нужните съгласно потребностите дни и часове, че тежките случаи са подценени, че хората с ТЕЛК над 50% без непозната помощ нямат право на персонален помощник и други

Всички хора, които имат помощник по Закона за персоналната помощ, останаха без грижи в почивните дни и през празниците. Т.е. най-тежките случаи на хора, които не могат да мърдат и са изцяло парализирани, могат да имат помощник единствено от понеделник до петък до 17 ч., прибавят от " Системата ни убива ", които до момента имаха главен парламентарен представител в лицето на Мая Манолова.

Те упорстват Законът за персоналната помощ да бъде възобновен във типа, в който бе признат през 2018 година, а в случай че това не може да стане незабавно през декември, да бъде върната добавката за непозната помощ от 1 януари 2022г., с цел да може тя да се употребява за почивните дни (събота и неделя).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР