Информацията за липсващи триста лекарства на пазара е невярна и

...
Информацията за липсващи триста лекарства на пазара е невярна и
Коментари Харесай

Асоциацията за паралелна търговия с лекарства: Нито едно лекарство у нас не липсва поради паралелен износ

Информацията за изчезнали триста медикаменти на пазара е погрешна и остаряла, базира се на единични изказвания, които не се основат на доказателства.

Лекарствата в дефицит сега са в СЕСПА. Тя работи и предотвратява дефицит, само че е извънредно значимо всички задължени участници да подават данни в нея.  

Причините за недостига на няколкото продукта сега са ясни на всички участници в лекарствоснабдяването, даже и на пациентите – индустриални проблеми, които водят до прекратяване на доставките и липса на потенциал на производителите да посрещнат нарасналото търсене на избрани артикули, както и непрекъснатото овакантяване на пазара на медикаменти заради чисто търговски аргументи.   

Огромно изследване на Европейската комисия открива въз основа на оценени 22 487 случая на дефицит в Европейския съюз следните четири съществени аргументи за дефицит:

- Производствени проблеми  

- Неочаквано нараснало ползване  

- Проблеми с качеството  

- Регулаторни проблеми  

Нашата платформа за сигнали въз основа на близо 2000 сигнала за неналичия на медикаменти демонстрира същите заключения, като към тях се прибавя и огромния брой изтегляния от пазара заради маркетингови аргументи на производителите. По данни на Изпълнителната организация по медикаментите за 2021 и 2022 по търговски съображения в България са спрени да бъдат отпускани 639 медикаменти. Обобщените отчети на ИАЛ за интервала 2014 – 2022 демонстрират изтеглени от нашата страна близо 3000 лекарствени продукта.   

Важно е да подчертаем, че паралелната дистрибуция в действителност е един от методите за справяне с дефицита на медикаменти и ние неведнъж сме потвърдили ролята си с доставки от Европейското икономическо пространство при прекратени доставки на сериозно значими медикаменти заради посочените нагоре аргументи.    

За да бъдат пресечени и осъдени нерегламентираните практики и закононарушения с медикаменти, преди всичко те би трябвало да спрат неправилно да се назовават „ нерегламентиран успореден експорт “ или „ реекспорт “. Правилната за сходни действия терминология е точно контрабанда. Ако институциите желаят да се борят с тези порочни практики, методът би следвало да бъде посредством предложение на промени в Наказателния кодекс за криминализиране на закононарушенията с медикаменти, за което  БАРПТЛ неведнъж моли към институциите.   
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР