Информацията в наши дни се равнява на манипулация. Тази критика

...
Информацията в наши дни се равнява на манипулация. Тази критика
Коментари Харесай

Шефът на ДАЗД призова медиите да пазят децата

Информацията в наши дни се равнява на операция . Тази рецензия към медиите насочи ръководителят на Държавна организация Закрила на детето Елеонора Лилова по време на полемика в СУ " Св. Климент Охридски " на тематика " Децата във фокуса на медиите ". Този конгрес по думите на Лилова в предизвикан от това, че напоследък зачестяват случаите на оповестяване на данни от персоналния живот на децата. В частност става въпрос за случая с вербувания от ДАЕШ възпитаник от Пловдив .

Налице е терзание в организацията, тъй като Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето не разрешава противозаконното посягане против личността в фокус точно върху децата.

Лилова споделя мнението на президента Румен Радев, че подправените вести са по-разрушителни от ракетите . Трябва да сме по-внимателни към децата поради тяхната накърнимост, акцентира тя.

Лилова знае, че ефектните заглавия продават, само че и това - че постоянно те са манипулативни и неетични. Трябва най-много да пазим и съхраняваме децата, прикани шефът на ДАЗД.

Припомняме, че откакто службите оповестиха, че са заловили малолетен, подготвял терористичен акт в Пловдив и вербуван от ИДИЛ, някои медии разгласиха фотоси и данни на детето и фамилията му. По случая остро реагираха Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските публицисти у нас.
 За кожата на един терорист
За кожата на един терорист

Разследващите сами минираха полето, на което ще се борят и то на няколко фронта. А преди да сочите с пръст някого като терорист - огледайте се, написа Ирина Христова

Журналисти, общественици, преподаватели от СУ " Св. Климент Охридски ", както и медийни специалисти и младежи се включиха в полемиката. В анкета на Агенцията за протекция на детето, деца показват, че са осведомени с феномена подправени вести, само че не могат да ги разграничават добре.

Проф. Сийка Костова от Педагогическия факултет на Софийския университет изясни, че проблематична област в обществото се оказват децата в медиите, като сложи акцент върху въздействието и въздействието на медиите . Според нея към този момент е настъпил моментът да се приказва за това какъв облик образува медийната действителност. Тя насочи вниманието и към медийната просветеност в педагогиката, защото интернет се употребява все по-често в ранна детска възраст.

На форума участваха и представители на Съвет за електронни медии, АБРО и АЕЖ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР