Информацията, нужна за да определим кой е най-младия папа, за

...
Информацията, нужна за да определим кой е най-младия папа, за
Коментари Харесай

Най-младият папа в историята

Информацията, нужна с цел да определим кой е най-младия папа, за жал не е тъкмо изобилна, защото постоянно рождените дни на папите са се незнайни. Колебанията на историците са три:

Интересно е да се спомене, че и тримата са от семейството Теофилакти, която господства политиката в Рим през 10 век. Започваме подред:

 Pope_Benedict_IX_Illustration

Бенедикт IX

Истинското, цивилно име на папа Бенедикт IX е Теофилакт ди Тускуло. Той е роден в Рим и сред октомври 1032 и юли 1048 съумява да стане папа три път.

Бенедикт е племенник на предшественика си, папа Йоан XIX. През октомври 1032 татко му му купува купата като дава рушвет. Той обаче е прочут с разпуснатия си метод на живот – никакви грижи за теологията и отговорностите на един папа, а вместо това оргии в Папския замък.

Римляните са отвратени от него дотолкоз, че Теофилакт е изпъден от Рим в заточение. На негово място на 20 януари 1045 идва епископът на Сабина Джовани дел Кресченци, който приема името Силвестър III.

Няколко месеца след свалянето си обаче, на 10 февруари 1045, Бенедикт се завръща и съумява да в профил Силвестър. Това е началото на втората му работа, която не продължава дълго. През май същата година той прави невиждана до тогава симония (търгуване с духовни полезности и титли) като продава престола на свещеника Йоан Граций, който приема името Григорий VI.

По-късно обаче Бенедикт се завръща в Рим и още веднъж става папа до юни 1046. На този стадий обаче Григорий VI към момента е считан за същинския папа, а Силвестър III също претендира за папското място. В Католическата черква настава безпорядък и това кара император Хайнрих III да прекоси Алпите и да раздаде малко ред и правдивост. На събора в Сутри императорът подрежда Бенедикт IX и Силвестър III да бъдат анатемосани и отстранени принудително, а Григорий VI е подбуден самичък да подаде оставка. Като формален папа е разгласен немеца Клемент II. Бенедикт IX обаче не участва на събора и отхвърля да одобри свалянето си. Когато Клемент II умира през октомври 1047, той завладява двореца му, само че през юли 1048 е изхвърлен от немски бойци.

Той умира в разкайване за греховете си през 1056.

 Pope_John_XI

Йоан XI

Майката на Йоан XI несъмнено е Марозия, най-властната жена в Рим и държанка на папа Сергий III. За татко му обаче има разнообразни сведения, само че публично се счита, че е противозаконен наследник на Сергий III.

Подобно на Бенедикт IX, който получава папството откакто татко му дава рушвет, Йоан XI е изработен папа от майка си, която е де факто държател на Рим. След като тя е свалена от престола, Йоан попада под контрола на своя полубрат Алберих II, от който идват всички разпоредби, а на папата остава единствено духовната работа.

Неговата работа е част от интервала, прочут като Управление на блудниците или Порнокрацията в Рим. Той стартира със Сергий III през 904 и траял 60 години до гибелта на папа Йоан XII през 963. През този интервал папите се намират под мощното въздействие на римския консул Теофилакт и най-много на брачната половинка му Теодора и щерка им Марозия.

 Pope_Gregory_V

Григорий V

Бруно декор Карнтен, роден през 972, става папа през 996 под името Григорий V. Той и умира като подобен едвам 3 години по-късно.

Дейността и службата му е най-мирна от на тримата млади папи. Григорий V е представител на императора в Рим и дружно с него правят мирни каузи и свещенически разбърквания. След края на събора в Павия през 997, Бруно към този момент има зложелател в лицето на антипапа (папа, който не е приет от цялата католическа общественост) Йоан XVI, повдигнат за купата от аристокрацията в Рим и нейният водач Кресценций II макар експлицитното противоречие на младия император. Ото III подготва Кресценций, който се затваря в замъка си. Когато папата и императора са разкритикувани за жестокостта си, Йоан XVI е пратен в манастир, където умира през 1001.Замъка на Кресценций е обсаден и когато го завладяват, аристократът е обесен на стените му.

Григорий V умира внезапоно, не и без съмнения за външна интервенция, на 18 февруари 999. Той е заровен в базиликата Св. Петър, а негов правоприемник е Жербер д’Орийак, който приема името Силвестър II.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР