Информацията е златото на 21-ви век. Но дали умеем да

...
Информацията е златото на 21-ви век. Но дали умеем да
Коментари Харесай

Уменията на 21-ви век: Как да разпознаваме достоверните източници на информация?

Информацията е златото на 21-ви век . Но дали умеем да разграничаваме същинското злато от подправеното? Можем ли да направляваме сполучливо в морето от вести, разбори и информация в обществените мрежи?

Ако не съумяваме да разпознаваме кои са достоверните източници на информация, елементарно можем да попаднем под въздействието на разнообразни спекулации, да бъдем подведени, излъгани или подтикнати да вземем несъответствуващи решения за живота си.

И по този начин, по какъв начин да разпознаваме достоверни източници на информация? Повече по тематиката научаваме от новия епизод на видеокаста " Уменията на 21-ви век ", продуциран от Лидл България.

В него гостуват две дами - медийни специалисти с дълготраен опит: Юлия Мишкова и Кристина Христова.

Юлия е старши експерт " Управление на планове " на уеб страницата prepodavame.bg.

Участва в създаването на разнородни образователни материали, свързани с тематики като медийна просветеност, екологично обучение и други

Кристина Христова е ръководител на Коалицията за медийна просветеност и началник на платформата Factcheck.bg. Кристина е измежду учредителите и ръководител на АЕЖ-България в интервала 2010 - 2016 година

Те споделят, че е значимо да се обърне внимание на няколко значими детайла при четене или гледане на вести.

Кой е създателят на новината/мнението

Обикновено се доверяваме повече на приятелите си, в сравнение с медии или непознати престижи. За страдание обаче не всеки път даже най-близките ни другари имат действителна преценка дали една вест е подправена или не, тъй че не е целесъобразно да пренасяме доверието от индивида върху новината без спомагателна инспекция.

Къде е поместено известието

Официалният профил на дадена персона в обществените медии нормално се отбелязва със синя отметка и това е задоволителна гаранция, че той в действителност е създател на тези думи.

Когато прочетете преразказ на нечии думи, постоянно се опитвайте да стигнете до истинското изявление, с цел да чуете/прочетете сами цялото изявление. Нерядко се взима единствено част от мнението, с цел да се провокира последна страст, а може да се окаже, че цялостното звучене и смисъл е бил друг.

Официални, известни и манипулиращи медии

Когато става дума за медии, с най-голямо доверие се употребяват националните радио и телевизия, само че и там не е изключено информацията да бъде предадена неопределено или отчасти. С по-малка степен на доверие се употребяват уеб страниците, като там можем да разделим изданията на два типа - с дългогодишна история, явен редакторски екип и притежател и такива, които са основани единствено с цел да популяризират подправени вести.

Обикновено уеб страниците от втората група препечатват буквално вести едни от други и се показват взаимно като източник на информацията. Това се прави за да се развъди една вест на доста места и читателят да си каже " щом го споделят в доста медии, значи е правилно ".

Какви други способи за различаване на подправената информация можете да научите от

За видеокаста " Уменията на 21-ви век ":

Образователният видеокастът " Уменията на 21-ви век " е продължение на сполучлива вътрешна стратегия за образования в персонални, обществени и цивилен умения, която се организира измежду чиновниците на Lid.

Той обезпечава платформа за диалог по значими за личностното развиване и израстване тематики. Водещи на видеокаста са двама чиновници от HR екипа на Lidl - Александрина Николова и Александър Стоичков. В диалози с специалисти те разискват настоящи тематики като медийна просветеност, създаване на персонален бранд в обществените мрежи, асертивна връзка, слагане и реализиране на персонални цели, баланс сред работа и персонален живот и доста други.

Първите два епизода провокираха огромен интерес и бяха гледани общо от над 90 хиляди души.

Епизодите от видеокаста " Уменията на 21 век " са налични гратис в канала на Лидл България в , като всеки месец ще се предлага на аудиторията по един нов епизод.
 Как ще живеем по-добре: Нов видеокаст ни разкрива уменията на бъдещето
Как ще живеем по-добре: Нов видеокаст ни разкрива уменията на бъдещето

Наричат ги " уменията на живота ", " меки умения, " основни умения ", " фундаментални умения "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР