Информацията беше съобщена от авторитетното брюкселско издание Политико“. Подслушван е

...
Информацията беше съобщена от авторитетното брюкселско издание Политико“. Подслушван е
Коментари Харесай

Елена Йончева пред „Политико“: Скандалът с подслушванията в ЕП е ...

Информацията беше обявена от авторитетното брюкселско издание „ Политико “. Подслушван е и телефонът на председателката на подкомисията по защита Натали Лоазо („ Обнови Европа “, Франция), както и на чиновник в администрацията. Използваният програмен продукт е „ Пегас “. Председателката Натали Лоазо е посъветвала всички членове на подкомисията да ревизират телефоните си.
„ Като цяло [подслушването] е нещо, което става все по-популярно като инструмент за приемане на нелегитимна информация “, сподели Елена Йончева пред „ Политико “.

 

Софтуерът, с който е допустимо да се подслушват и наблюдават мобилни устройства и компютри, не е предопределен за потребление от частни лица и компании. Разработването му, в общия случай, е в поддръжка на държавните институции в битката им против заканите за националната сигурност. Използването му против политици, публицисти или деятели е освен корист, само че и евентуално закононарушение.

 

В подкомисията по защита на Европейския парламент се разискват извънредно чувствителни тематики, които постоянно имат пресечни точки с въпроси, свързани със сигурността, с горещи интернационалните спорове и геополитически въпроси. Изслушват се представители на висшето управление на НАТО, министри на защитата на страни членки, ръководители на задачи на Европейски Съюз в трети страни и други Заради естеството на въпросите, не рядко съвещанията са при закрити врата.

„ За мен не е изненада, моите позиции и работа, и като публицист, и като евродепутат са обществени. След абсурда с подслушванията на политици със софтуера „ Пегас “ от преди няколко години, тематиката е настояща в европейските институции, само че става все по-очевидно, че това е наклонност, която няма по какъв начин да бъде спряна. Въпреки това считам, че е значимо да се откри надзор и да бъдат затворени всички вероятни малки врати за потреблението на сходни способи - било то от ръководещи по отношение на съпротива, от трети страни или частни структури. А всички те разполагат с проследяващи технологии от много време ”, разяснява още Елена Йончева, която по специалност е публицист и има многочислени репортажи и документални филми от конфликтни региони по света.

 

Като докладчик от името на социалистите и демократите по европейския Акт за свободата на медиите тя настояваше и съумя да убеди сътрудниците си в Европейския парламент да лимитират потреблението на шпионски програмен продукт против публицисти. Предложението на Европейската комисия това да е допустимо с оправданието – при положение на опасност за националната сигурност, беше отхвърлено, защото на процедура представляваше необятно отворена врата за заобикалянето на отбраната на медиите.

„ Това беше и една от най-тежките борби, които организирахме в договарянията по европейския медиен акт. Редица страни членки, като Франция да вземем за пример, упорстваха до последно за безспорна независимост на подслушване и следене на публицисти при положение на „ опасност за националната сигурност “. Националната сигурност, несъмнено, е от първостепенно значение, само че не може да бъде употребена като опрощение за определяне на цялостен надзор и достъп до персоналния живот освен на публицистите, само че и на всички жители ”, сподели още Елена Йончева. Тя добави, че в съответния правилник за медиите са въведени защитни ограничения против подслушване - да се употребява като последна допустима проверяваща мярка, да бъде авансово утвърдена от съда и хората, подложени на сходни похвати да бъдат известени.

 

През 2021 година консорциум от проверяващи публицисти „ Забранени истории “ получи премията на Европейски Съюз на името на убитата журналистка Дафне Галиция за материала си „ Пегас: Новото световно оръжие за заглушаване на публицисти “. В него беше показана информация за невижданото приключване на данни за близо 50 000 телефонни номера на хора допълнително от 50 страни по света, подслушвани от клиентите на компанията NSO Group от години. Тази корист със програмен продукт, наименуван „ Пегас “ се е случвала от 2016 година В листата на пострадалите бяха близо 180 публицисти от Унгария, Франция, Мароко, Мексико, Индия и други Сред евентуалните жертви бяха и правозащитници, представители на университетските среди, бизнесмени, юристи, лекари, профсъюзни водачи, дипломати, политици и даже държавни глави.

 

Елена Йончева не е първият евродепутат, против който се употребява програмен продукт за подслушване. През 2022 година беше открито, че водачът на опозицията в Гърция Никос Андрулакис е проследяван с сходна стратегия - Predator.

„ Подслушванията на политици, публицисти, хора от бизнеса, за жалост към този момент не са изненада за никого и сякаш свикнахме с мисълта, че термина „ персонален диалог “ не съществува, когато той се организира по телефона, през онлайн платформа и така нататък Необходими са обаче съответни вложения за отбрана от подслушване, както и ясни гаранции от предлагащите сходни принадлежности, че ще бъдат употребявани единствено за отбрана на националната сигурност на съответните страни ”, разяснява Елена Йончева.
Евродепутат от групата на „ Зелените “, с който журналистът от „ Политико “ е разговарял, е съобщил, че е допустимо тематиката за злоупотребата с шпионски програмен продукт да бъде обект на спор в пленарната зала в Страсбург идната седмица.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР