“Информационно обслужване вече има разработен отделен модул към портала за

...
“Информационно обслужване вече има разработен отделен модул към портала за
Коментари Харесай

Имунизираните срещу коронавируса влизат в е-регистър и получават сертификат


“Информационно обслужване ” към този момент има създаден обособен модул към портала за COVID-19, където ще бъдат регистрирани направените имунизации. Самата система ще издава документ за имунизация, който може да служи за пътешестване или друго. Ако в бъдеще има общоевропейски документ, той ще може да бъде приравнен и да служи за всички останали страни. Това съобщи държавният основен контрольор доцент Ангел Кунчев в отговор на въпрос на БГНЕС по какъв метод ще се записва имунизацията против COVID-19 посредством системата на електронно опазване на здравето и предвиждали се издаване на електронен паспорт за имунизация.

Имунизацията върви с много други съпътстващи действия, една от тях е резултатът от нея – какъв брой е под напрежение имунитетът, какъв брой е нескончаем, уточни доцент Кунчев.

Той обясни, че в границите на 24 часа всички, които правят имунизации ще би трябвало да вкарват данните за тях във въпросния портал, а след осъществяване и на втората имунизация, защото всички ваксини са с два приема, самата система ще генерира уверение за имунизация на лицето.

Министър Ангелов регистрира, че процентът на позитивни PCR проби е 26%, а на бързите антигенни проби – 14%.

Отчитаме наклонност към понижаване на използваемостта на леглата, акцентира още той. 42% от леглата за неусложнени пациенти са заети. Най-много са заетите кревати в Бургас – 62%, във Варна – 60%, както и в Ямбол, и в Русе. 41% от интензивните кревати са заети, като най-вече е процентът в София град.

Отчитаме това като извънредно добра наклонност, регистрира Ангелов.

Общият брой на инфектиран медицински личен състав от началото на пандемията е 8661. Към момента позитивните медици са 3311. В момента 176 медици има в лечебни заведения, от които 10 са в интензивни структури.

Доц. Кунчев регистрира още, че България е на 17-то място в Европейския съюз и на 4-то на Балканския полуостров по 14-дневна заболяемост от COVID-19. Макар и по-бавно, понижава броят на приети в болница и умрелите като по този индикатор за 14-дневния интервал България към този момент е на трето място в Европейски Съюз и продължава да е преди всичко на Балканския полуостров.

Кунчев проучва, че въпреки постепенно и нерешително, страната ни продължава да се движи надолу. 14-дневната заболяемост за интервала от 7 до 20 декември в България е 425 на 100 000, което ни отрежда 17 място в Европейски Съюз и европейското икономическо пространство и 4-то място на Балканския полуостров.

Най-ниска заболяемост продължава да се следи в област Кърджали със 149 случая на 100 000, а най-голяма е Варна – 626 души на 100 000. За София тя е 394 на 100 000.

Процентно понижава и положителността на направените проби за COVID-19. Бяхме стигнали до 44-45%. Сега в някои от дните процентът падна под 30 и се движи сред 25 и 30%, заключи Кунчев.

Директорът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов , който също взе участие в брифинга в Министерски съвет, заяви, че се чака през февруари – март да има утвърдени 3–4 ваксини за приложимост.

От своя страна здравния министър разясни, че се създават бърз информативен канал, по който лекарите да получават синтезирана информация за всяка една ваксина. Ще създадем и среща с всички български медии сред Коледа и Нова година, тъй като единствено посредством медиите ние може да стигнем до всеки жител и да му дадем най-важната информация, сподели още Ангелов. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР