Инфлацията в страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и

...
Инфлацията в страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и
Коментари Харесай

30-годишен връх на инфлацията в ОИСР още преди войната в Украйна



Инфлацията в страните членки на Организацията за икономическо съдействие и развиване се повиши през февруари до 30-годишен връх, като по-високите цени на силата и храните засегнаха потребителите, демонстрира нови данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, които обаче към момента не отразяват въздействието на войната в Украйна.

Годишният ритъм на потребителските цени в над 30-те страни от района на Организацията за икономическо сътрудничество и раз набъбна през февруари до 7,7% по отношение на едвам 1,7% през същия месец на предходната година, като това е най-високата инфлация от декември 1990 година, демонстрират последните данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, оповестени във вторник.

Данните са събрани още преди цените на силата да набъбнат стремглаво заради нахлуването на Русия в Украйна. Това значи, че действителните приходи на семействата ще бъдат в допълнение подкопани през идващите месеци.

Докато растящите енергийни цени не престават да покачва инфлацията в множеството страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, инфлацията при цените на храните също сподели доста нарастване, уточни интернационалната организация.

Годишната инфлация на храните, която засегна най-силно по-бедните семейства, се увеличи през февруари до 8,6%, което е съвсем три пъти по-високо в съпоставяне със същия месец на предходната година.

Има също по този начин ясни признаци, че покачващите се цени на силата с годишен ритъм от 26,6% се отразяват и на останалата част от стопанската система, защото фирмите трансферират възходящите разноски върху потребителите.

Изключвайки храните и силата, годишната инфлация в границите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз набъбна през февруари до 5,5% по отношение на 1,7% през същия месец на предходната година.

Нарастващата инфлация също по този начин беше географски необятно публикувана. Годишният ритъм на потребителските цени се усили във всяка една от страните от Г-7, като Италия и Франция записаха най-бързото ускоряване на инфлацията през февруари. Потребителската инфлация в Съединени американски щати пък беше най-високата от януари 1982 година, до момента в който в Турция беше регистриран най-солиден инфлационен ритъм, преизпълнен доста този във всички останалите страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Графики на инфлацията (индекс CPI) в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Съединени американски щати, еврозонат и Япония



Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР